Bir sigara yüzünden savaş çıktı

Manisa Selendi'de bir kahvede sigara içme yüzünden kavga çıktı. Roman vatandaşlar kahvehaneyi basıp cam çerçeveyi indirdi. İlçe sakinlerinden bin kişi, Roman vatandaşların ev ve işyerlerini taşladı, otomobil ve minibüslerini devirdi.

İlçe meydanında toplanan öfkeli kalabalık hep birlikte “Selendi bizimdir bizim kalacak” diye slogan atıp Roman vatandaşların oturduğu bölgeye doğru yürüyüşe geçti.


Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Selendi’ye giderek öfkeli kalabalığı sakin olmaları konusunda uyardı.

Manisa’nın Selendi İlçesi’nde yılbaşı gecesi ’Çavuş’un Yeri’ adlı kahveye iddiaya göre, elinde sigarayla gelen roman Burhan Uçkun’u (32) kahvehane çalışanları uyardı. Ancak, Uçkun’un sigarayla girmekte ısrar etmesi üzerine tartışma çıktı. Kavga edenleri araya giren diğer müşteriler önledi. Bu kez birkaç saat sonra gelen Uçkun’un yakınları, kahvenin camlarını kırdı. Olayların ardından kahve işletmecisi Ramazan Yıldız, işyerini beş günlüğüne kapattı. Uçkun’un, babası Necdet Uçkun (62) yılbaşı gecesi olup bitenleri öğrenince kalp krizinden yaşamını yitirdi.

“BURAYI AÇTIRMAYIZ”


Kahvenin kırılan camları taktırıldı ve önceki gün yeniden açıldı. Saat 13.00 sıralarında Burhan Uçkun ve yakınları ellerinde sopayla kahveye gelerek, “Burayı açtırtmayız” diyerek, cam, masa, sandalyeleri kırdı, işyeri çalışanları ve müşterileri dövdü. Olayda, kahve çalışanı Musa Yıldız, kardeşi Murat ile müşterilerden Durmuş Erol yaralandı. Kahveyi taş yağmuruna da tutan Roman grup, daha sonra kaçtı.

Polis bu olayın ardından Uçkun ve 18 yakınını evlerinde gözaltına aldı. Polisteki sorgularının ardından zanlılar savcının talimatıyla serbest bırakıldı. Roman vatandaşların kahveyi yeniden bastığı, gözaltına alındıktan sonra da serbest bırakıldığı haberi kısa sürede yayıldı. Akşam hava karardıktan sonra çok sayıda kişi kahvenin önünde toplanmaya başladı. Yaklaşık 1000 kişi, ’Selendi bizimdir, bizim kalacak’ sloganları atarak Romanların evlerine doğru yürüyüşe geçti. Öfkeli kalabalığı durdurmak isteyen polis ekipleri havaya ateş açtı, ancak tüm çabalar yetersiz kaldı. Göstericiler Roman vatandaşlara ait bazı evleri taşladı, 1 evi de ateşe verdi. Bunun üzerine polis, jandarmadan yardım istedi. Olay yerine gelen jandarma ekipleri, Roman vatandaşları ve evlerini koruma altına aldı.

GECEYARISINA KADAR


Öfkeli kalabalık, bu kez de Roman vatandaşlara ait 4 otomobil ve 3 minibüsü taşlayıp, devirdi. Jandarma, olayların başlamasından yaklaşık 5 saat sonra kontrolü sağlayarak öfkeli kalabalığı dağıttı. Ancak kısa süre sonra yeniden toplanan kalabalık, bu kez Hükümet Konağı’na yürüdü. Güvenlik güçleri, Hükümet Konağı çevresinde önlem alırken, Selendi Kaymakamı Selim Palamut ve Belediye Başkanı MHP’li Nurullah Savaş, vatandaşları taşkınlık yapmamaları ve sakin olmalı konusunda uyardı. Manisa Valisi Celalettin Güvenç de olay sonrası ilçeye geldi. Hükümet Konağı önünde kalabalığa seslenen Güvenç, sakin olmaları konusunda uyarılarda bulundu, grup dağıldı. Dün 74 Roman vatandaş Gördes’e yerleştirildi.