Karzai'ye parlemento engeli

Karzai'nin kabine için seçtiği adaylar Afganistan parlamentosuna takıldı. Adayları kabul etmeyen parlamento, Karzai'nin destek için kendilerine güvenmemesi ve Başkan ile milletvekilleri arasında bir güç dengesi kurulması gerektiği mesajını verdi.

New York Times’ta “Many Karzai Afghan Cabinet Choices Are Rejected (Karzai’nin adaylarının çoğu reddedildi) başlığıyla yayımlanan haber analizde, Karzai’nin seçimleri kazanmasının ardından Batılı liderler ve Afganistan’daki muhaliflerden kabinedeki yolsuzluk sorununu çözmesi için büyük baskı gördüğü belirtildi ve parlamentonun son hareketinin ülkede Karzai’ye hâlâ güvenilmediğinin altını çizdiği vurgulandı.

Parlamento üyeleri, aday seçimi sürecinde kendilerine çok fazla danışılmamasından ve adayların getirilecekleri görevlerin sorumluluklarını kaldıracak nitelikte olmamasından, 24 isimden 17’sini reddettiklerini belirtti.

Haber analizde, bu durumda etnik politikalarında da büyük rol oynadığına dikkat çekildi ve göreve gelecek bakanların tarafsız bir şekilde kendi seçmenlerinin değerlerini koruyup koruyamayacaklarının sorgulanmasına neden olduklarına işaret edildi.

Parlamento üyelerinin ise bu olasılığa kesinlikle karşı çıktığı vurgulandı.

KARZAİ DERS ALMALI

Parlamentonun bu hareketinin etkilerini tahmin etmek zor ancak Karzai’nin elinde başka bir seçenek daha var. Devlet Başkanı, parlamentonun tatile çıktığı kış aylarında gizli atamalar gerçekleştirebilir.

Haber analizde, milletvekillerinin bu hareketinin Karzai ile parlamento arasındaki büyük uçuruma işaret ettiği belirtildi.

Karzai’nin ilk döneminde başarılı işlere imza atan savunma, içişleri, maliye, eğitim ve tarım bakanları görevlerini ikinci dönemde de sürdürmek için parlamentodan onay aldı. Atama sürecine yakın kişiler ise, onaylanan isimlerin çoğunun arkasında güçlü bir ABD desteğinin olduğuna dikkat çekti.

Haber analizde değerlendirmelerine yer verilen parlamento üyesi Şükriye Barakzai, siyasi partilerin temsilcilerinin reddedildiğine dikkat çekti ve “Bir grubu temsil eden bütün adayların kabul edilmediğini gördük. Umarım, bu olay Karzai’ye reform söz konusu olduğundan tek başına hareket edemeyeceğini göstermiştir” dedi.

GÜÇ DENGESİ TARTIŞMASI

Afganistan’ın Kunduz kentinin milletvekillerinden Fatima Aziz ise oylamada etnik kökenlerin önemli bir rol oynadığını belirtti ve azınlıklardan aday olan isimlerin başarısız olmasının kendisi için büyük bir hayal kırıklığı yarattığına dikkat çekti.

Birçok Afgan milletvekili ise, oylamanın Parlamento için yeni bir dönem başlattığına inandıklarına dile getirdi ve bu yeni dönemde seçmenlerini daha iyi şekilde temsil edeceklerini belirtti.

Kabil’den bağımsız milletvekili Kabir Rangbar ise, “Parlamentonun gücü ile Karzai’nin gücü arasında denge kurulması gerekiyor. Afgan halkını temsil eden isimler bir önceki dönemde fazlasıyla görmezden gelindi ancak bugün Parlamento üyeleri temsil ettikleri seçmenlerin haklarını savunduklarını en güzel şekilde gösterdi” değerlendirmesini yaptı.