Dünya Gümrük Günü etkinlikleri

26 Ocak Dünya Gümrük Günü Sarp Sınır Kapısı'nda düzenlenen törenlerle kutlandı.

Törene Gümrük Müsteşar Yardımcısı Ali Nural, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalioğlu, Gürcistan Tiflis Yönetimi Mali Bakan Yardımcısı Yorgi Korvohisvili, Acaristan Yönetimi Maliye Bakanı Vahsa Bolvadze başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

Törene katılması beklenen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın uçağı hava muhalefeti nedeniyle Batum Havalimanı’na inemeyince İstanbul’a göre dönmek zorunda kaldı. Yazıcı törene katılmadı. Törende ilk olarak Gürcistan’dan gelen halk oyunları ekibi Kafkas Bölgesi’ne ait oyunlar sergilediler. Ardından Artvin Halk Oyunları ekibi yöreye has oyunları sergilediler.

Törende daha sonra İlköğretim okullar arısında düzenlenen gümrük konulu resim yarışmasında öğrenciler tarafından hazırlanan resimlerin sergisi gezildi. Resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmalarda 1.’lik alan öğrencilere Microsoft tarafından diz üstü bilgisayar hediye edildi.

Törende konuşan Artvin Valisi Mustafa Yemlihalioğlu, resim yarışmasında hazırlanan eserlerin iki ülke arasındaki sınırların kaldırılması yönünde talepleri dile getirdiğini belirterek, “Zaten iki ülke arasında sınırlar kalktı sayılır. İki ülke arasındaki dostane ilişkiler her geçen gün artarak gelişmektedir” dedi.

Gürcistan Tiflis Yönetimi Maliye Bakan Yardımcısı Yorgi Korvohisvili, “15 yıl önce iki ülke arasında sınır vardı. Sınırdan önce birbiri ile komşu olan, akraba olan insanlar bu sınır yüzünden yıllarca birbiri ile görüşemedi. Ama 15 yıl önce sınırlar kalktı. Artık dostluğumuz arasında bir engel kalmadı” diye konuştu.