Memur-Sen Demokrasiyi mercek altına alıyor

Memur-Sen, Türkiye'nin demokratikleşme sürecini mercek altına almak için toplandı.

Memur-Sen Demokrasiyi mercek altına alıyor
Memur-Sen Demokrasiyi mercek altına alıyor
Uluslararası Demokrasi Kongresi'ne Recep Tayyip Erdoğan’da katılacak. Uluslararası Demokrasi Kongresi, 25-27 Ocak 2010 tarihleri arasında, Rixos Otel'de yapılacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplam 9 oturumda gerçekleştirilecek Uluslararası Demokrasi Kongresi’ne konusunun uzmanı bilim adamlarının yanı sıra, iş dünyasından, sivil toplum örgütlerinden ve siyaset kurumundan temsilcilerin katılacağını söyledi.

Türkiye’de demokrasinin gelişmemesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinde ayrışma yerine kesişmelerin yaşanmasının kendilerini böyle bir çalıştay yapmaya ittiğini söyleyen Gündoğdu, “Her on yılda bir demokrasiye yapılan müdahaleler, demokrasimizin ilerlemesine engel olmuştur. Darbeciler, anayasaya konulan geçici maddelerle korunur hale gelmiştir. Darbeciler korununca, darbe günlükleri, ıslak imzalı planlar, kafese alınmalar, suikast timleri, yer altında silah aramalar, kozmik sırlar hep gündemi işgal etmiştir” şeklinde konuştu.

Memur-Sen’in niçin böyle bir çalışma yaptığını da açıklayan Gündoğdu, bu konuda şunları söyledi: “Memur-Sen özelde kamu çalışanlarının hakkını savunurken, genelde evrensel hukuk ve insani değerler ölçüsünde bütün konulara duyarlıdır. Üyeleri için sendikal kazanımların mücadelesini verirken, ülkemizde demokrasini gelişmesi için de mücadele etmektedir. Dünyanın her yerinde, mağdur edilen hakkı elinden alınanların sesi olmuştur. Filistinli’nin de, Doğu Türkistanlı’nın da sesini meydanlardan biz haykırdık. Millet iradesine her zaman sahip çıktık. O yüzden çıkıp her konudaki duyarlılığımızı kamu oyu ile paylaşabiliyoruz. Uluslararası Demokrasi Kongresi’nde, kamu çalışanları sendikacılığının Türkiye’deki şekli, batıdaki şekli ve yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde ele alacağız.”

Demokratik açılımın Türkiye’nin önüne gelmiş büyük bir fırsat olduğunu da kaydeden Gündoğdu, “Türkiye bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Doğu’daki anayla, batıdaki ananın göz yaşı dinmeli. Yeni şehitler verilmeden, şehit aileleri de incitilmeden bu süreç başarıyla tamamlanmalı. Terörden beslenenlerle şehit kanından rant elde edenlerin provokasyonuna gelinmemeli. Devlet, sivrisinekle mücadele yerine, bataklığı kurutmalı. Gençlerimizin kandırılarak dağa çıkarılmasını önlenmeli. Önlemenin yolu ise, vatandaşlarımızın evrensel hukuk çerçevesinde haklarına sahip olması, iyi bir eğitim ve istihdam olmalıdır” dedi.

Demokratik açılımda TBMM’nin merkez olması gerektiğini ifade eden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sorunlara millet iradesi odaklı çözüm getirilmesi gerektiğini ifade etti. Gündoğdu yapılacak anayasa değişikliğinde şu hususlara dikkat çekti: “Demokrasiden ve özgürlüklerden yana, kuvvetler ayrılığı ilkesini hayata geçirmiş bir anayasa hazırlanmalı. Yeni anayasa, darbelere ve darbecilere zemin hazırlayan, onları koruyan maddelerden arındırılmalı. Memur açılımını da içermeli ve bu kapsamda kamu görevlilerine grevli toplu sözleşmeli sendikal hak sağlamalı. Kamu görevlilerine yönelik siyaset yasağına son vermelidir. Önceliği devlet değil, millet olan demokratik, özgürlükçü, insan haklarına saygılı ve milleti kucaklayan yeni bir anayasa zaman kaybedilmeden yapılmalıdır.”

* Kongreye katılacak isimlerin alanlarında bir otorite olduğunu söyleyen Gündoğdu, konuşulmayan bir şey kalmacağını kaydedetti. Gündoğdu kongrede ele alacakları konular ve oturum başlıklarını ise şu şekilde açıkladı:

1. Oturum: 1921, 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarında Demokrasi, Milli Egemenlik, Temel Hak ve Özgürlükler ve Kuvvetler Ayrılığı

Katılacak isimler: Prof. Dr. Sami Selçuk (Oturum Başkanı), Prof. Dr. Levent Göker, Prof. Dr. İlyas Doğan, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Loost Lagendıjk.

2. Oturum: Siyaset Kurumunun Kamu Görevlileri Sendikacılığına ve Kamu Görevlilerinin Siyaset Hakkına Bakışı

Katılacak isimler: Prof. Dr. M. Naci Bostancı (Oturum Başkanı), Agah Kafkas, Bayram Meral, Şeref Malkoç, Dr. Hasan Erçelebi, Büyükelçi Volkan Bozkır.

3. Oturum: Sosyal Adalet, Fırsat ve İmkân Eşitliği Profilinde Türk Eğitim Sistemi ve Yükseköğretimde Özgürlükçü Arayışlar

Katılacak isimler: Prof. Dr. Selahattin Turan (Oturum Başkanı), Prof. Dr. Şaban Şimşek, Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Prof. Dr. İbrahim Özdemir.

4. Oturum: Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Kimlik Sorunları ve Ötekileştirmeyen Vatandaşlık Tanımı

Katılacak isimler: Doç. Dr. Sedat Laçiner (Oturum Başkanı), Doç. Dr. Mesut Yeğen, Doç. Dr. Önder Aytaç, Mehmet Metiner.

5. Oturum: Din Eğitimi ve Öğretimi ile Din ve Vicdan Özgürlüğü Sorunlarına Evrensel Hukuk Çerçevesinde Çözüm Önerileri

Katılacak isimler: Prof. Dr. Halis Ayhan(Oturum Başkanı), Prof. Dr. İrfan Aycan, Prof. Dr. Zeki Aydın, Doç. Dr. Mehmet Evkuran, Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı.

6. Oturum: Kamu Çalışanları Açısından Uluslararası Çalışma Standartları Ekseninde Sendikal Mevzuatımız ve Türkiye’de Sendikacılığın Yapısal Sorunları

Katılacak isimler: Yrd. Doç. Dr. Erdinç Yazıcı (Oturum Başkanı), Doç. Dr. H. Yunus Ersöz, Prof. Dr. Burhan Aykaç, Prof. Dr. Ethem Atay, Doç. Dr. Onur Ender Aslan, Tarkan Zengin.

7. Oturum: Demokratikleşme-Anayasa İlişkisi Ekseninde Yeni Anayasaya Dair Teklifler

Katılacak isimler: Doç. Dr. Mustafa Şentop (Oturum Başkanı), Nicole Pope, Celal Kazdağlı, Prof. Dr. Burhan Kuzu, Prof. Dr. Ömer Çaha.

8. Oturum: Demokrasinin Evrensel İlkeleriyle Türkiye’nin Demokratikleşme Sürecine Genel Bakış

Katılacak isimler: Prof. Dr. Yasin Aktay, Doç. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Osman Özsoy, Avni Özgürel, Mustafa Karaalioğlu.

9. Oturum: Toplu Pazarlık ve Örgütlenmenin Önündeki Engeller, Demokratikleşme ve Sivilleşmede Sendikaların Rolü

Katılacak isimler: Gülay Aslantepe (Oturum Başkanı), Salim Uslu, Sami Evren, Mehmet Tekinarslan, Ahmet Gündoğdu.