İhracatçılar tepkili

Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi'yle beyanname başına maliyetlerinin yüzde 40-50 artacağını savunan ihracatçılar, düzenlemeye itiraz etti.

Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya İstanbul ve Anadolu için iki farklı tarife sunan Türkiye İhracatçılar Meclisi, yüzde 30-50 indirim istedi. Bakan Yazıcı da düzeltme sözü verdi.

Türkiye’de ilk kez bu yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere “Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi”nin belirlenmesi; bu tarifeyle beyanname yüklerinin yüzde 40-50 arasında arttığını söyleyen ihracatçıları ayağa kaldırdı. Daha önce gümrük müşavirleri ile serbest piyasa ortamında hizmet bedelini belirleyen ihracatçılar bir yandan devleti serbest piyasaya müdahale etmekle suçlarken bir yandan da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nezdinde söz konusu düzenlemeye itiraz etti.

Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile görüşen ve yeni tarifelerin yüzde 30-50 arasında indirilmesini isteyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bakandan uygulamanın değişeceği sözünü aldı.

İstanbul ve Anadolu için iki ayrı ücret tarifesi hazırladıklarını ve bunu Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı ve Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne ilettiklerini söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Hafta başında Sayın Yazıcı ile görüştük. Bu tarifeden haberimiz bile olmadı. Tek taraflı hazırlanıp uygulamaya konulduğunu, sadece 5 gümrük derneği ile görüşülerek hazırlandığını, sektörden büyük tepki aldığını ve maliyetleri ciddi anlamda artıracağını söyledik. O da bize hak verdi ve mutlaka düzeltileceği sözünü verdi. İhracatçılarla da görüştük, İstanbul ve Anadolu için iki ayrı tarife hazırladık. Gümrükler Genel Müdürü ile de bir araya geldik ve önümüzdeki hafta tekrar biraraya geleceğiz. Sonrasında da yeni tarife açıklanacak” diye konuştu.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de uygulamanın mutlaka değişmesi gerektiğini savundu. Yeni tarifenin ihracatçılara yüzde 40-50 beyanname yükü getireceğini anlatan Hikmet Tanrıverdi, sözlerine şöyle devam etti:

105 MİLYON TL YÜK GETİRİR


“Önceden firmalar serbest piyasa ortamında karşılıklı olarak hizmet bedellerini belirliyorlardı. Şimdi beyanname başına kara gümrüklemesi 125 TL, deniz gümrüklemesi 150 TL, hava gümrüklemesi ise 100 TL oldu. Yeni düzenleme, ihracatçılara ortalama yüzde 40-50 arasında beyanname yükü getirecek. Gümrük müşavirliği yapan sektör temsilcileri yeni düzenlemeden önce 30-40 TL’ye kadar rakamların düştüğünü ancak örneğin kara gümrüklemede ortalamanın 50-75 TL arasında yapıldığını ifade ediyor. 2009 yılında 2.1 milyon adet beyanname düzenlenmiş. Yukarıdaki ortalama rakamlar üzerinden bir hesap yaptığımızda ihracatçıya 105 milyon TL ek yük geldiğini görürsünüz. 50 TL yerine 75 TL ortalama rakam dersek bu yük 150 milyon TL’nin üzerine çıkıyor. İşini 30 TL’ye yaptıran bir firma minimum 125 TL ödeyeceğinden kimileri için bu yük yüzde 400 artış anlamına da geliyor. Tabi devletin serbest piyasaya müdahale etmesi ise ayrı bir konu.”

Yeni düzenlemeden sonra gümrük müşavirleri ile önceden yapılan sözleşmelerin geçerliliği olmayacağına da dikkat çeken İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Bu durumda ihracatçı firmalar ile gümrük müşavirleri arasında, görünüş olarak faturası Asgari Ücret Tarifesine göre kesilen, ancak para tahsilatında eksik ödeme konusu gündeme gelecektir” diye konuştu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İSYAN ETTİ

Yeni “Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi” ihracatçıları isyan noktasına getirdi. Kendi aralarında toplanan sektör temsilcileri arkasından Ankara’da yoğun temaslarda bulundu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, gümrük müsteşarından bakana kadar tüm makamlarda sıkıntılarını dile getirdi. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de bu çalışmalara destek verdi.

BİR SAATLİK SÖZLÜ DANIŞMA 100 TL

- 1 Ocak’ta yürürlüğe giren “Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi”ne göre beyanname başına KDV hariç kara gümrüklemesi 125 TL, deniz gümrüklemesi 150 TL, hava gümrüklemesi ise 100 TL oldu.

- İthalat işlemlerinde beyanname başına kara gümrüklemesi 200 TL, hava gümrüklemesi 150 TL, deniz gümrüklemesi ise 250 TL olarak düzenlendi.

- Düzenleme ile gümrük müşavirlerinin danışmanlık ücretleri de belirlendi. Buna göre, büroda 1 saatlik sözlü danışma için 100 TL, takip eden her saat için 50 TL ödenecek. Çağrı üzerine gidilen yerde danışma 1 saate kadar 250 TL, yazılı görüş bildirme ise 250 TL.

- 2009 yılında İstanbul’da 432 bin 314 adet ihracat beyannamesi düzenlendi. Türkiye genelinde onaylanan ihracat beyannamesi adedi ise 2 milyon 86 bin 323 adet oldu.