İlk sanal otobüs hizmete girdi

Türkiye'nin ilk sanal otobüsü İzmir'de hizmete girdi.

İlk sanal otobüs hizmete girdi
  İzmir Bü ; yü ; kşehir Belediyesi , Tü ; rkiye ' nin ilk otobü ; s simü ; latö ; rü ; nü ; kullanan kurum oldu . Kent iç ; i toplu ulaşımda gö ; rev yapan otobü ; s şofö ; rlerini simü ; latö ; r cihazı ile eğitmeye başlayan ESHOT Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; , hem kullanacağı aracı tanımayan sü ; rü ; cü ; lerin eğitim sırasında yaşayacağı riskleri ortadan kaldırıyor hem de ö ; nemli ö ; lç ; ü ; de yakıt tasarrufu sağlıyor .

İzmir Bü ; yü ; kşehir Belediyesi , toplu ulaşımda ö ; nemli yatırımlara imza atarak filosunu yü ; ksek teknolojiye sahip otobü ; slerle gü ; ç ; lendirirken , personel eğitimi konusunda da ö ; rnek atılımlar gerç ; ekleştiriyor . Bugü ; ne dek uç ; ak , gemi , tren , askeri araç ; , kamyon ve binek araç ; sü ; rü ; ş ö ; zelliğine sahip simü ; latö ; rler ç ; eşitli resmi ve ö ; zel sektö ; r kuruluşları tarafından kullanıldı . Otobü ; s sü ; rü ; cü ; leri eğitimi iç ; in tasarlanmış ilk ve tek araç ; simü ; latö ; rü ; , ESHOT Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; bü ; nyesinde hizmete girdi . Simü ; latö ; rü ; n tasarım ve yazılımı ESHOT ' ta bulunan 2009 model Mercedes Conecto tipi kö ; rü ; klü ; otobü ; sü ; sü ; rü ; ş ö ; zelliklerine uygun olarak ihaleyi alan firmanın teknik elemanları tarafından hazırlandı . Simü ; latö ; rdeki sü ; rü ; cü ; koltuğu , direksiyon simidi , gö ; sterge paneli , sinyal kolu , gaz ve fren pedalları , kumanda dü ; ğmeleri gibi şofö ; r tarafından sü ; rü ; ş esnasında kullanılan tü ; m aksesuar , bu kö ; rü ; klü ; otobü ; sü ; n orijinal yedek parç ; a ve malzemeleri kullanılarak ve araç ; taki gerç ; ek konuma uygun monte edilerek ü ; retildi .

Simü ; lasyon sistemi ile ESHOT Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; personeli , ekonomik ve gü ; venli bir eğitim sü ; reci yaşıyor . İşe yeni başlayacak personelin kullanacağı aracı tanıması , sü ; rü ; ş gü ; venliği ve kurallarını ö ; ğrenmesi amacıyla kurulan sistem sayesinde sü ; rü ; cü ; ler aynı zamanda ekonomik sü ; rü ; ş iç ; in en doğru kullanım ö ; zelliklerini de gö ; rebiliyor . Gerç ; ek bir otobü ; sü ; n sü ; rü ; cü ; kabini esas alınarak kurulan sistem , bir bilgisayar programına bağlı olarak ç ; alışıyor . Sü ; rü ; cü ; nü ; n gü ; nlü ; k otobü ; s seferi sırasında yerine getirmesi beklenen tü ; m kriterler programda yer alıyor . Ç ; eşitli arazi koşulları , gece-gü ; ndü ; z zaman dilimleri , karlı ve yağışlı hava gibi farklı iklim ö ; zellikleri , inen-binen yolcular , trafik işaretleri ve pek ç ; ok etken sanal olarak sü ; rü ; cü ; nü ; n karşısına ç ; ıkabiliyor . Sistem , sü ; rü ; cü ; nü ; n uyması gereken kurallar ve sü ; rü ; ş başarısı ç ; erç ; evesinde , puanlama tablosu da oluşturuyor . Simü ; latö ; r sayesinde kullanacağı aracı tanımayan sü ; rü ; cü ; nü ; n eğitim sü ; recinde yaşayacağı riskler ortadan kaldırıldığı gibi , ö ; nemli ö ; lç ; ü ; de yakıt tasarrufu da sağlanıyor .

Sistemi denemek amacıyla direksiyon başına geç ; en deneyimli şofö ; rler , simü ; latö ; rü ; kullanmanın , gerç ; ek otobü ; s kullanmaktan ç ; ok farklı olmadığını belirtti .

ESHOT Genel Mü ; dü ; rü ; Gü ; l Şener , kurum olarak eğitimler sırasında riski sıfıra indirmek , zamandan ve yakıttan tasarruf sağlamak gibi nedenlerle bu sistemi hayata geç ; irdiklerini sö ; yledi . Şener , ' ESHOT ' un bü ; tç ; esinin yü ; zde 21 . 93 ' ü ; akaryakıt tü ; ketiminden dolayı harcamaları gö ; stermektedir . ODTÜ ; tarafından yapılan bir araştırmada simü ; latö ; r kullanımıyla bu tü ; ketimin yü ; zde 10 ' lara yakın tasarruf sağladığını ortaya koymaktadır . Ç ; ü ; nkü ; simü ; latö ; rde pedala nasıl basılacağı , fren pedalının en tasarruflu şekilde nasıl kullanılacağı gibi hususlar ö ; ğretilmektedir . Akaryakıt tasarrufunun ü ; stü ; ne gitmeye şiddetle ihtiyacımız vardı ve bu konuda simü ; latö ; r ü ; retilerek ö ; nemli bir ihtiyaç ; giderildi . ' dedi .