Fransız basını şaşırttı!

Bu kez destekledi..! Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine en çok karşı çıkan ülke Fransa'nın en popüler finans gazetelerinden Les Echo, Ankara'nın AB sürecine destek verdi.

Fransız basını şaşırttı!
  Gazete , yayımladığı bir makalede , ' Kü ; reselleşen dü ; nyada ABD ' nin hakimiyetinin zayıflamasıyla rakip gü ; ç ; ler ortaya ç ; ıkarken , Avrupa Tü ; rkiye ' ye kapılarını kapatarak eline ne geç ; irmeyi umuyor? ' sorusunu yö ; neltti .

Bugü ; nkü ; Avrupa fikrinin babası , Fransız filozof Joseph Rovan , 1945 yılında &ldquo ; Almanya bizim ç ; ıkarımızadır&rdquo ; diye yazmış ve o dö ; nemde yalnızca Fransa ile Avrupa ' da ve uluslararası kamuoyunun genelinde hakim olan gö ; rü ; şleri alt ü ; st etmişti .

Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitü ; sü ; ( L ' Ifri ) uzmanı Dominique Moï ; si imzalı makalede , Almanya iç ; in 1945 ' te geç ; erli olan durumun bugü ; n Tü ; rkiye iç ; in geç ; erli olduğunu belirtti .

Her ne kadar bugü ; n Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yeliği geç ; mişte olduğu kadar popü ; ler bir tartışma olmasa da , pek ç ; ok kişi hala bu ihtimalden korkuyor . Moï ; si , &ldquo ; Tü ; rkiye ' nin ü ; yeliği&rdquo ; meselesini bir kenara atıp sorunun kendi kendine ç ; ö ; zü ; lmesini beklemenin hata olduğunu vurguladı .

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ü ; lkesinin resmi duruşunu &ldquo ; Tü ; rkiye Avrupa ' nın yanındadır ancak AB ' ye girişi sö ; z konusu değildir&rdquo ; şeklinde ö ; zetlemişti . Ancak Tü ; rkiye ' nin AB ' ye giriş mü ; zakereleri yetenekli diplomatların bile artık gizlemeyi beceremediği bir karşılıklı gü ; vensizlik ve ö ; fke havasında sü ; rü ; yor .

MUHALİF Ç ; OĞUNLUK , DESTEKÇ ; İ AZINLIK

Moï ; si , AB ' nin Tü ; rkiye ' nin ü ; yeliği konusunda kendi iç ; inde iki kampa bö ; lü ; ndü ; ğü ; ne dikkat ç ; ekti . Ç ; oğunluğa hakim olan gö ; rü ; şe gö ; re iç ; inde Tü ; rkiye olan bir Avrupa , Avrupa sayılmıyor . Bu kişiler Avrupalılığın ö ; zü ; ne , Avrupa kimliğinin orijinalliğine , Avrupa ' nın coğrafi , kü ; ltü ; rel , tarihsel ve dini sınırlarına ve laiklik prensibine vurgu yapıyor .

Bu yaygın gö ; rü ; ş &ldquo ; Eğer yarın , Avrupalı olmayan , ü ; stü ; ne ü ; stlü ; k Mü ; slü ; man olan 80 milyon kişi aramıza katılırsa bugü ; n olduğumuz gibi olamayız&rdquo ; fikrini savunuyor .

Diğer yandan Tü ; rkiye ' nin ü ; yeliğine destek verenler , azınlıkta olsalar da , sorulması gereken sorunun Avrupa ' nın &ldquo ; ne olduğu&rdquo ; değil , uluslararası arenada kendini nerede gö ; rmek istediği olduğunu ifade ediyor .

TÜ ; RKİYE OLMAZSA OLMAZ

Moï ; si de iç ; inde yaşadığımız bu kü ; reselleşme ç ; ağında , ABD ' nin hakimiyeti zayıflamaya rakip gü ; ç ; ler ortaya ç ; ıkmaya başlamışken , Avrupa ' nın Tü ; rkiye ' ye kapılarını kapatarak eline ne geç ; irmeyi umduğu sorusunu gü ; ndeme getirdi . Zira Kafkasya ' dan Basra Kö ; rfezi ' ne , İran sorunundan İsrail-Filistin ç ; atışmasına , Rusya ' yla yapılacak enerji gü ; venliği anlaşmalarından , Batı-İslam dü ; nyası ilişkilerine kadar bö ; lgedeki sorunlarla ilgili ç ; ö ; zü ; m ç ; abaları , Tü ; rkiye ' yi kapsamazsa eksik kalıyor .

Yazar , &ldquo ; Akdeniz Birliği ' nin İsrail-Filistin sorununu bir kenara bırakarak gü ; ç ; leneceği ve bö ; lgede sö ; z sahibi olacağı beklentisi ne kadar yanlışsa Avrupa ' nın Tü ; rkiye konusunu ç ; ö ; zü ; msü ; z bırakıp ' bunu zaman ç ; ö ; zsü ; n ' demesi de aynı oranda hatalı olacaktır&rdquo ; diye yazdı .

Bununla birlikte her iki taraf da sö ; ylemlerini sertleştiriyor . Moï ; si , 2010 yılındaki Tü ; rkiye ' nin , 2000 yılındakinden farklı olduğuna dikkat ç ; ekti . AB ' ye giriş umutları gü ; n geç ; tikç ; e zayıflayan Ankara , bö ; lgesel dü ; zeyde etkisini genişletme ç ; abalarını artırıyor . Yazara gö ; re , Tü ; rkiye gü ; n geç ; tikç ; e daha &ldquo ; dindar&rdquo ; bir hale gelip , Atatü ; rk devrimlerinin temellerinden uzaklaşıyor .

TÜ ; RKİYE ' Yİ KİM KAYBETTİ

Moï ; si , sorulması gereken sorunun &ldquo ; Tü ; rkiye ' yi kim kaybetti?&rdquo ; olması gerektiğini sö ; yledi .

Ö ; nü ; mü ; zdeki yıllarda tarihç ; iler sü ; rekli olarak bunu mu tartışacaklar? Eğer ö ; yleyse Tü ; rkiye ' nin kaybının sorumluluğunu gü ; n geç ; tikç ; e daha ü ; rkek hale gelen AB ' nin , Barack Obama ' nın Kahire ve İstanbul ' da yaptığı konuşmalarda işaret ettiği İslam dü ; nyasına yö ; nelik sö ; ylem değişikliğine karşın &ldquo ; ç ; ıtayı yü ; kseltmeyi beceremeyen&rdquo ; ABD ' nin , işe yaramayan provokasyonlarıyla İsrail ' in ve hesapsız popü ; lizm kartını oynayan Tü ; rk hü ; kü ; metinin paylaşması gerekiyor .

Tü ; rkiye ' de 2012 yılında ilk kez cumhurbaşkanlığı seç ; imleri yapılacağını belirten yazar , bu seç ; imin Ankara ' nın AB yolculuğunda kritik bir rol oynadığını ifade etti .

Yeni Osmanlıcı ve İslamcı değerlerden uzaklaşıp , laik değerleri savunan , Tü ; rkiye ' nin AB ' ye ve Batı kampına bağlılığını tazeleyen bir aday mı seç ; ilecek? Moï ; si , Avrupa uzun vadeli stratejik vizyonunu ortaya koymaz ve cesaret gö ; stermezse &ldquo ; Doğu ' nun Cazibesi&rdquo ; nin Tü ; rkiye ' yi kontrolü ; altına alacağını sö ; yledi .

&ldquo ; O durumda aramızda istemediğimiz ü ; lke yanımızda değil karşımızda yer almaya başlar&rdquo ; diyen yazar son olarak Rovan ' ın sö ; zü ; ne gö ; nderme yapıyor : &ldquo ; Tü ; rkiye bizim ç ; ıkarımızadır . &rdquo ;