Can : ' Meclis HSYK'ya üye seçebilmeli '

Geçtiğimiz günlerde 'Demokrat-Yargı Derneği'ni kuran Osman Can, son dönemdeki tartışmaları gazetelere değerlendirdi

  AK Parti ' nin kapatılma davasının raportö ; rü ; Osman Can , son dö ; nemde yaşanan yargı tartışmalarında demokratik meşruiyeti işaret ediyor .

' Demokratik meşruiyet yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayabilecek tek yoldur ' diyen Can ' a gö ; re , hızla yargı reformunu yaşama geç ; irilmeli .

Can , yargı reformunda Hakimler Savcılar Yü ; ksek Kurulu ' nun rolü ; nü ; işaret ediyor , ' Demokratik meşruiyetin sağlanması aç ; ısından HSYK ü ; yelerinin bir kısmını da Meclis seç ; ebilmelidir ' diyor .

Can ' ın bir ilginç ; tespiti de yargı ü ; yeleriyle ilgili olanı . ' Yargı ü ; yeleri toplumdan izole olmuş ' diyen Can , ' Yargıç ; lar topluma karışmalı . Ç ; ü ; nkü ; adalet toplumsaldır ' gö ; rü ; şü ; nde .

Ve son dö ; nemlerin ç ; ok tartışılan kavramı , kozmik odadaki arama ve devlet sırrı . . . Can ' a gö ; re , konusu suç ; olan şey devlet sırrı olamaz , incelenir ve gereği yerine getirilir .

' Kozmik oda tartışması hukuki bir tartışmadır ' diyen Can ' a gö ; re , kozmik odada ne bulunursa bulunsun ne olursa olsun hiç ; biri devlet sırrı değildir ; oraya savcı da girecektir , hakim de girecektir .

Can ' a gö ; re , mahkeme kararının getirdiği sınırlama hukuki değil . ' Devlet sırrıdır ' sö ; ylemi aslında eksen kaydırması , hedef saptırması .

Osman Can , HSYK iç ; inde bu yö ; nde yapılan aç ; ıklamaların anlamının ' yargının bitirilmesi ' olduğu gö ; rü ; şü ; nde .

AK Parti davasında raportö ; rlü ; k yapan Can ' a gö ; re , parti kapatma davasını nitelikli ç ; oğunlukla parlamento aç ; abilmeli . Davaya Anayasa Mahkemesi bakmalı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı orada savcılık yapmalı .

CNNTü ; rk