Obama, başörtülü öğrencinin mücadelesini övdü

ABD'de Clinton döneminde başlatılan Beyaz Saray'da iftar geleneğini devam ettiren Başkan Barack Obama, kabinesi, Amerikan Kongresi ve başta Müslümanlar olmak üzere çeşitli dinlerin mensuplarından seçkin temsilcilerin katıldığı önceki akşamki davette İslam dinini ve Müslümanları övdü.

 

İslam ' ın Amerika ' nın da ' bir parç ; ası ' olduğuna işaret eden Obama , bazı Amerikalı Mü ; slü ; manların başarı hikâ ; yelerini anlatırken , iftarın verildiği Beyaz Saray Doğu Salonu ' nda hazır bulunan Oklahomalı ö ; ğrenci Nashala Hearn ' in okulda başö ; rtü ; sü ; giyme mü ; cadelesine geniş yer ayırdı .

Amerika ' da dinini yaşama ö ; zgü ; rlü ; ğü ; nü ; ç ; ok ö ; nemsediklerini ifade eden Obama , Nashala Hearn ' ın başö ; rtü ; sü ; mü ; cadelesinde Adalet Bakanlığı ' nın da desteğiyle amacına ulaştığını kaydetti . Hearn ' ın Kongre ' de yapılan oturumda başö ; rtü ; sü ; nü ; okulda ilk giymeye başladığında diğer ç ; ocuklardan iltifat aldığı yolundaki sö ; zlerini de hatırlatan Obama , bunu Amerika ' da ' toleransın gü ; vensizliğin ç ; ok ö ; tesine geç ; mesi ' ne delil gö ; sterdi . Obama , yemeğe katılamayan ü ; nlü ; Mü ; slü ; man boksö ; r Muhammed Ali hakkında da ö ; vgü ; yle sö ; z etti .

Amerikan devletinden Savunma Bakanı Robert Gates , Adalet Bakanı Eric Holder ve kıdemli senatö ; r Richard Lugar gibi ö ; nde gelen temsilcilerin hazır bulunduğu iftara Kongre ' nin iki Mü ; slü ; man ü ; yesi Keith Ellison ve Andre Carson da katıldı . Bü ; tü ; n dinlerin bazı ' ortak hakikatleri ' paylaştığını ve ' ortak zemin ' bulmanın ö ; nemini vurgulayan Obama , bu nedenle iftarına Mü ; slü ; manların yanı sıra diğer dinlerin temsilcilerini de davet ettiğini sö ; yledi . Davetliler arasında Tü ; rkiye gibi İslam ü ; lkelerinin yanı sıra Fransa , İsrail , Almanya gibi ü ; lkelerin bü ; yü ; kelç ; ileri de bulunuyordu . Amerikan Mü ; slü ; man cemaatinin temsilcileri arasında Tü ; rk olmaması ise dikkat ç ; ekti . Obama , iftar yemeği konuşmasında İslam dü ; nyasına yaptığı ' karşılıklı ç ; ıkar ve karşılıklı saygıya dayalı ilişki ' ç ; ağrısını tekrarladı .