Jandarma mı, polis mi?

Güvenlik kuvvetlerinin sorumluluk alanları yeniden belirlenmesine rağmen Başkent'te jandarmanın bazı bölgeleri polise terk etmediği ileri sürüldü. Jandarma kaynakları ise, değişikliğin ardından belirtilen yerlerde görevi devrettiklerini savundular.

Jandarma mı, polis mi?

Geçtiğimiz Mart ayında yayımlanan yönetmelik gereğince, il ve ilçe belediye sınırları içindeki bölgenin polis, il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan bölgelerin ise jandarma bölgesi olacağı belirtildi. Bunun ardından yapılan düzenlemeyle 1 Ağustos’tan itibaren Ankara’da, ODTÜ, Bilkent, Beytepe (Hacettepe Üniversitesi Kampusu dahil), Çayyolu, İncek, Karapürçek, Bağlum, Pursaklar, Gölbaşı ve Yenikent bölgelerinde sorumluluk jandarmadan polise geçti.

Değişiklikten önce yaklaşık 600 bin kişilik nüfustan sorumlu olan jandarmanın denetiminde, 1.300 kişinin yaşadığı yerleşim yerleri kaldı. Jandarma yeni düzenleme sonrasında Başkent nüfusunun yüzde 7’sinden sorumlu hale geldi.

JANDARMA BEYTEPE'DEN ÇIKMIYOR

Jandarmanın Hacettepe Üniversitesi’nin yerleşkesi Beytepe’den çıkmamakta direndiği öne sürüldü. Ancak VATAN’a konuşan Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü yetkilileri, jandarmanın yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından kampüsten ayrıldığını, yerine de polisin görevi devraldığına ilişkin kendilerine yazı gönderildiğini söylediler. Halen jandarmanın yerinde polisin görev yaptığını belirten rektörlük yetkilileri, devir teslim sürecinde herhangi bir sorun yaşanmadığını da vurguladılar.

Konuya ilişkin gündeme getirilen bir diğer iddia, Çayyolu’ndaki binanın Jandarma’ya ait olduğu ve binayı polise devretmediği yönünde. Bu konuda Vatan’ın sorularını yanıtlayan Jandarma kaynakları, bunun gerekçesi olarak, 'Çayyolu’nun çevresindeki bölgenin kendi sorumluluk alanlarında kalması nedeniyle burada görev yapan ekiplerin bu karakolu kullanmasını' gösterdi.

Jandarmadan polis sorumluluğuna devredilen Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kampüsü’nde de polisin yeni bir karakol açmayacağı bildirildi. Jandarma karakolu için ODTÜ tarafından verilen binanın üniversite yönetimince farklı amaçlar için kullanılacağı kaydedildi. Polisin muhtemel bir olayda diğer üniversitelerde olduğu gibi ODTÜ’ye kuvvet kaydırılacağı öğrenildi.

JANDARMANIN GÖRÜŞÜ ALINMADI


Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, yönetmeliğin yayımlanmasının ardından düzenlenen ilk toplantıda yöneltilen soru üzerine, “Yönetmelik hakkında Jandarma Genel Komutanlığı'nın görüşünün tam olarak dikkate alınmadığını söyleyebilirim”
demişti.