Alanya'da yaşayan Ruslar'dan kilise isteği

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan Ruslar, koruma amaçlı imar planına göre kullanılamayan 5 kiliseden birinin, ibadet için kendilerine açılmasını istiyor.

 

Konuyla ilgili aç ; ıklamarda bulunan Rus Dili Konuşanlar Derneği ( ARDİD ) Başkanı Anjelika Anzhela , Tü ; rklerin ve Mü ; slü ; manların inanç ; ö ; zgü ; rlü ; ğü ; ne bü ; yü ; k ö ; nem verdiğini bildiklerini , ilç ; e genelinde bulunan yaklaşık 15 bin yerleşik yabancının ibadet yapacak kilisesinin olmamasının bü ; yü ; k eksiklik olduğunu sö ; yledi . Yerleşik yabancıların 3 bin ' ini Rusların oluşturduğunu anlatan Anzhela , ' Alanya her şeyiyle ç ; ok gü ; zel . Maalesef ibadet yerimiz yok . Rusya ' da camiler var ve orada yaşayan Mü ; slü ; manlar rahatç ; a ibadetlerini yerine getirebiliyorlar . Biz de onlarla aynı hakka sahip olmak istiyoruz . Şimdi evlerde ibadet yapmaya ç ; alışıyoruz ' dedi .

Tü ; rk vatandaşıyla evlenen ve yaklaşık 6 yıldır Alanya ' da yaşayan Ekaterına Gü ; ndü ; z ( 25 ) , ' Alanya ' da yaşadığım iç ; in ç ; ok mutluyum . Ç ; ocuğumla eşimle ç ; ok gü ; zel gü ; nler geç ; iriyoruz . Havası , suyu , denizi , kumu ç ; ok gü ; zel . Kilisemiz olmadığı iç ; in yılda bir kere Rusya ' ya gidiyorum . Kilisemizin olmaması bizim iç ; in bü ; yü ; k eksiklik . İbadet evde yapıyoruz ama bu bize yetmiyor . Ç ; ocuğuma hem İslam ' ı hem de Hıristiyanlığı ö ; ğretiyorum . Her hafta gidebileceğimiz bir kilisemizin olması bizleri daha da mutlu eder ' diye konuştu .

5 yıldır Alanya ' da yaşayan Yulya Ç ; akır ( 22 ) da , ' Evlenerek Tü ; rkiye ' ye yerleştim . Ç ; ocuğum da oldu . Ç ; ocuğumu gö ; tü ; rmek iç ; in kilisenin olmasını istiyorum . Ç ; ocuğumun hem Hıristiyanlığı hem de Mü ; slü ; manlığı tanımasını istiyorum . Alanya ' da yerleşik olarak yaşayan ç ; ok Rus vatandaşı var . Herkes kilisenin aç ; ılmasını istiyor ' dedi .

Tatil iç ; in geldiği Alanya ' ya yerleşen Tatyana Tsarkova ( 50 ) Alanya ' yı ikinci vatanı olarak gö ; rdü ; ğü ; nü ; sö ; yledi . Yaklaşık 1 yıldır ilç ; ede yaşayan Tsarkova , evde mum yakarak ibadetini yapmaya ç ; alıştığını anlattı . Rusya ' da Antalya Valisi ' nin kilise aç ; ılımını takdirle karşılayan Tsarkova , Kü ; ltü ; r ve Turizm Bakanlığı ' nın da kendilerine yardım etmesini istedi .

ARDİD Başkanı Anjelika Anzhela , ö ; nceki gü ; n Alanya ' da dü ; zenlenen ve Antalya Valisi Alaaddin Yü ; ksel ' in de katıldığı toplantıda ibadet yapabilecekleri bir kiliselerinin olmadığından yakınmıştı . Anzhela , kale bö ; lgesinde bulunan 5 kiliseden birinin ibadet yapmaları iç ; in aç ; ılmasını istemişti . Vali Yü ; ksel , yabancılar iç ; in ilç ; edeki bir kilisenin aç ; ılmasına sıcak bakarken , Alanya Mü ; ze Mü ; dü ; rü ; Seher Tü ; rkmen , Alanya Kalesi ' nde bulunan kiliselerin , 1 . Derece Arkeolojik Kentsel ve Doğal Sit Alanı iç ; erisinde olduğundan koruma amaç ; lı imar planına gö ; re kullanılamayacağını belirtmişti .

( CİHAN )