Dumansız hava sahasına büyük destek

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk halkının dumansız hava sahasına yüzde 95 oranında destek verdiğini söyledi.

Dumansız hava sahasına büyük destek
Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı 'Küresel Tütün Salgını Raporu'nun Conrad Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıya Bakan Akdağ'ın yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ala Alwan, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, DSÖ Tütünsüzlük Girişimi Direktörü Dr. Douglas Bettcher ve Dr. Nedret Emiroğlu konuşmacı olarak katılırken, İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, Yeşilay Derneği Genel Başkanı Necati Özfatura ve dernek üyeleri, toplantıyı izleyenler arasında yer aldı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ala Alwan, Türkiye'nin dumansız bir ülke haline gelmesinin takdire şayan olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyanın tüm ülkelerini Türkiye'yi örnek alarak tütün salgını ile mücadeleye çağırdığını kaydeden Alwan, "Tütün kullanımı, zararlı düzeylerde alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, yeteri fiziksel egzersiz yapmama gibi risk faktörleri hastalıkları tetiklemektedir. Öldürücü risk faktörlerden tütün kullanımı yüzde 9 ile dünya genelinde yer
almaktadır. 20. yüzyılda 100 milyonun üzerinde ölüme tütün kullanımı yol açmıştır. Ciddi önlem alınmaması durumunda bu rakam 21. yüzyılda 1 milyara kadar çıkacaktır. Pasif içiciliğe maruz kalanlardan 600 binden fazla insan her yıl zamansız bir biçimde ölmektedir. Pasif içicinin güvenli olduğu hiçbir durum yoktur" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu raporun İstanbul'da duyuruluyor olmasının Türkiye'nin dumansız hava sahası uygulamasındaki başarısının bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin, tütün kullanımı konusundaki kontrollerde önemli bir başarıya imza attığını anlatan Akdağ, "Evrensel çözüm, evrensel yollarla gerekiyor. Geçtiğimiz yılın Ağustos-Eylül aylarına oranla Türkiye'de sigara satışlarında yüzde 9 oranında azalma olmuştur" şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'ne seslenen Akdağ, sadece tütün kullanımından oluşan risk faktörlerinin değil, diğer risk faktörlerinin önüne geçilmesi için adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Akdağ, alkolün risk faktörlerinden biri olduğunu ifade ederek, "Tütün kullanımını azaltılması ile ilgili sadece yasaklar yetmez, bir program oluşturmak gerekir. Başbakanımız tütün kullanımı ile mücadeleye dünyadaki tüm liderlerden daha fazla önem vermiştir.

Ben Sayın Erdoğan'ı 'anti sigara fanatiği' olarak görüyorum. Onun desteği sayesinde bizler bu konuda başarı sağladık" dedi.
Bakan Recep Akdağ, yapılan anketlerde Türkiye'de halkın dumansız hava sahası uygulamasına yüzde 95 oranında destek verdiğini de belirterek, "Denetimlerde yüzde 99'luk bir başarı elde edilmiştir. Buradan il yöneticilerine sesleniyorum; denetimlerdeki hassasiyetlerini daha fazla gözden geçirsinler" ifadelerini kullandı.

"Sigara yasağında bir rant iddiası söz konusu. Neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki bir soruya ise Akdağ, "Bu tür söylemlerin hiçbir rasyonel mantığı yok" diye yanıt verdi.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise Ocak ayından itibaren sigara paketlerinde resimli uyarı uygulamasına geçileceğini kaydetti.

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı 'Küresel Tütün Salgını Raporu'na göre dünya genelinde kapsamlı tütün kontrolü veya dumansız ortamlar kanunlarıyla korunan nüfusun oranı 2007'de 3.1'ken, 2008'de 5.4'e yükseldi.

Sigara kullanımı önlenebilir nedenlerin başında gelirken, her yıl 5 milyondan fazla insan sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Acil önlem alınmaması halinde ise bu sayının 2030 yılına kadar yüzde 8,2'yi geçebileceği belirtiliyor.