Oktay Vural: Bu bir darbedir

Anayasa Komisyonu'nun ifade krizi hakkındaki yorumunu değerlendiren Grup Başkanvekili Oktay Vural, Komisyon'un yargı süreci devam eden bir konuda görüş oluşturma yetkisinin bulunmadığını belirterek, 'Bu bir darbedir. Yasama doğrudan doğruya yargıya müdahale etmiştir' dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis Anayasa Komisyonu'ndan, BDP milletvekilleriyle ilgili ifade krizinin aşılabilmesi için ne yapılabileceği konusunda bir çalışma yapmasını istedi.

MHP Grup Başkanvekili Vural, Meclis Başkanı'nın dün, Anayasa Komisyonu'na, ekinde yargı kararının bulunduğu bir yazı göndererek bu konu hakkında görüş istediğine işaret etti. Böyle bir şeyin hukuk devletinde olamayacağını belirten Vural, Anayasa'nın 138. maddesine göre kimsenin mahkemelere, yargıçlara talimat veremeyeceğini, tebliğde, telkinde bulunamayacağını kaydetti.

Anayasa'nın bu hükmüne rağmen Meclis Başkanı'nın, yargı kararı ekinde yasamadan görüş sorabildiğini ifade eden Vural, Şahin'in hukuk devletinde olmayan bir yöntemle görüş sorduğunu öne sürdü. Vural, "Bu bir darbedir. Ne olacak peki. Mahkeme kararları Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Anayasa Komisyonu Başkanı'nın bu konuda görüş oluşturmak için toplantıya çağırmaya yetkisi yok. Sen ancak kanunlar hakkında görüş bildirebilirsin. Yargı kararı yasamada değerlendirilebilmektedir. Yürütme yargıya, yasama yargıya baskı yapmaktadır. Çok mu istiyorsunuz, getirir Anayasa'yı değiştirir, dokunulmazlığı genişletirsiniz. Bugün yasama doğrudan doğruya yargıya müdahale etmiştir" şeklinde konuştu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise bu konuda Adalet Komisyonu'ndan bir çalışma istenmediğini belirtti. İyimaya, "Meclis Başkanı, engel olmaktan çok Anayasa'nın 83., 14., 38. maddelerinin birlikte yorumuyla ortaya çıkan hukukun gereklerini yerine getirecek. O gerekleri de Meclis Başkanı takdir edecektir" dedi.