Sağlık Bakanlığı açıklama yapmayacak

Sağlık Bakanlığı, bundan sonra pandemik H1N1 virüsünden kaynaklanan ölümlerin sayısı hakkında açıklama yapmayacak.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, periyodik olarak her hafta A (H1N1) virüsünden kaynaklanan ölümlerin sayısını bildirmenin halk sağlığı, alınması gereken önlemler ve buna karşı yürütülen mücadele açısından bir faydası olmadığını bildirdi.

Bu nedenle, bundan sonra düzenli olarak haftalık açıklamalarda ölüm sayısının verilmeyeceğini belirten yetkililer, Avrupa'da ve dünyada böyle bir uygulamanın olmadığına da dikkati çekti. Yetkililer, bu tür açıklamaların gerekli görüldüğünde yapılacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığı, önce haftada iki kez, pazartesi ve perşembe günleri A (H1N1)'den ölenlerin sayısını açıklıyordu. Daha sonra sadece salı günleri açıklama yapılmaya başlanmıştı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son resmi açıklamada ölü sayısının 415 olduğu bildirilmişti.

Sağlık Bakanlığı, ''domuz gribi'' pandemisinin başlangıcından bu yana Türkiye'de yaklaşık 6 milyon kişinin hastalığa karşı bağışık hale geldiğini, ancak bu sayının hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli olmadığını, kişisel ve toplumsal korunma için aşılanmanın artarak devam etmesinin çok önemli olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ''grip pandemisinin'' tüm dünyayı etkilemeye devam ettiğine işaret edildi. Salgının yayılım hızını etkileyen en önemli faktörün toplumda hastalığa karşı oluşan bağışıklık düzeyi olduğu belirtilen açıklamada, ''Diğer önemli faktörler; korunma tedbirlerine riayet, iklim şartları, nüfus yoğunluğu ve hareketliliğidir. Gribe karşı bağışıklık, hastalığı geçirmek veya aşı olmak suretiyle oluşmaktadır. Hastalık genellikle hafif ve orta şiddette seyretmekle birlikte, ciddi hastalık ve ölüm riski de bulunmaktadır. Bu sebeple aşılanma, kişileri hastalıktan koruduğu gibi, salgının yayılım hızını da azaltan en uygun yoldur'' denildi.

Salgının yayılım hızını etkileyen faktörler sebebiyle, hastalığın ülkeleri etkileme düzeyinin birbirinden farklılık gösterdiği ifade edilen açıklamada, güney yarımküre ülkelerinde hastalığın Temmuz-Ağustos aylarında en yüksek seviyeye ulaştığını ve yaz dönemiyle birlikte oldukça azaldığı anlatıldı. Açıklamada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu kuzey yarımküre ülkelerinde ise sürecin başlangıç dönemi, aşılama oranları ve iklim özellikleri gibi faktörler sebebiyle hastalığın yayılma eğiliminin farklılık gösterdiği bildirildi.