Mahmur'dan haddini aşan teklifler

Demokratik açılımın en önemli ayaklarından birini Mahmur Kampı oluşturuyor. Türkiye, buradaki 11 bin kişiyi kurtarmak için çaba sarf ediyor. Onlar ise hükümete bakın ne şartlar koşuyor...

Kapatılan DTP milletvekilleri dün Mahmur Kampı'ndaydı. Lüks araçlarla 11 bin kişinin yaşadığı Mahmur Kampı'na giden kapatılan DTP'li milletvekili ve başkanlar kampta terör örgütü PKK flamaları ve bölücü başı Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarıyla karşılandı.

Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Mahmurlulara hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'yi şikâyet etti ve "Partimizi kapattılar. DTP 7'incisi oldu. Biz siyasi mücadelemize devam edeceğiz. Biz hizmet için sınır falan tanımayız. Nerede ne gerekiyorsa biz hazırız. Biz Kandil, Mahmur ve İmralı için de hazırız hizmet vermeye. Eğer çözüm istiyorlarsa siyasi iradesiz, Mahmur, Kandil ve İmralı'sız çözüm olmaz" diyerek kalabalığa gaz verdi.
Sevahir Bayındır'ın konuşmasından sonra Mahmur Kampı'da kendilerine Demokratik Halk Meclisi adını veren grup Türkiye'ye geri dönüş şartlarını sıraladı.
ŞARTLARA BAKAR MISINIZ?
Mahmurlular, toplu geri dönüş ve ortak yaşam koşullarının oluşturulup olgunlaşması için 10 talebini şöyle sıraladı:
1-Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleşebilmesi ve kalıcı toplumsal barışın tesis edilebilmesi için Öcalan'ın üzerindeki tecritin sona erdirilmesi ve önünün açılması.
2- Askeri operasyonların durdurulması, çatışmalı ortamın son bulması.
3- Kürt sorununun barışcıl, demokratik siyasi çözümünün önünün açılması.
4- Kürt halkının özgür iradesinin esas alma temelinde çözümün diyalog ve müzakere yöntemiyle gerçekleştirilmesi.
5- Kürt halk kimliğimiz temelinde ve Anayasal güvenceye sahip olarak özgür ve eşitçe birlikte yaşamak.
6- Anadilimiz olan Kürtçeyi özgürce öğrenmek geliştirmek ve tarihi değerlerimizi, kültürümüzü, coğrafyamızı ana dilimizle yaşamak.
7- Irak Kürdistan bölgesinde T.C. vatandaşı Kürtler olarak 8 ayrı kampta bulunuyoruz. Kürt sorununun çözümüyle birlikte Türkiye'nin Kürt bölgesinde kendi öz irademizle yaşamayı ve kendi güvenliğimizi kendimizin sağlayacağı toplu bir yerleşik yerinin yapılması ve dönüşümüzün BM denetiminde olması.
8- Çocuklarımızı Kürtçe adlandırmak Kürtçe eğitmek ve büyütmek.
9- Kürt halkı olarak tarihimizi kültürümüzü sanat ve edebiyatımızı özgürce yaşamak geliştirmek ve korumak.
10- Kürdistan'ın köy ve şehirlerinde özel harekatçı, korucu ve polisin baskı ve zulmünden uzak yeterli imkanlara kavuşmuş ve güvenlik içinde yaşayabilmek için korucuk sisteminin kaldırılması.