Özbek yazar Adil Yakubov hayatını kaybetti

Özbekistan'ın önde gelen edebiyat ustası ve halk yazarı Adil Yakubov hayatını kaybetti.

83 yaşındaki ünlü yazarın vefatı ülkede büyük bir üzüntüyle karşılandı. Vefat üzerine Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Senato Başkanı İlgizar Sobirov, Yasama Meclisi Başkanı Diloram Taşmuhamedova ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev ortak taziye mesajı yayımladı. Mesajda vefattan duyulan üzüntü dile getirildi ve vefatın Özbek edebiyatı için büyük bir kayıp olduğu dile getirildi.

Ünlü yazar Yakupov,1926 yılında işçi bir ailenin oğlu olarak şimdiki adıyla Kazakistan'ın Türkistan şehri sınırları içinde kalan Karnak kasabasında dünyaya geldi.

Özbek dilinin yaşayan en büyük romancısı olarak kabul edilen merhum Yakupov'un çocukluk çağları, çok çetin mücadelelerle geçti. 1951 ve1956 yıllarında o zaman adı 'Orta Asya Üniversitesi' olan şimdiki Özbekistan Devlet Üniversitesi'nde Filoloji Fakültesi'nde tahsil gördü.

Yazarın ilk eseri 'Tengdosşlar' hikayesi 1951 yayınlandı. Yazar daha sonra 'İki muhabbet', 'Mukaddes', 'Çift Kanat', 'Billur Kandiller', 'Uluğbek Hazinesi', 'Adalet Menzili' ve Beyaz Kuşlar Bembeyaz Kuşlar' gibi eserlere imza attı. Yazarın Mukaddes romanı gibi Türkçeye çevrilmiş eseri de bulunuyor.

Ünlü yazar Özbek edebiyatına olan katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından 'Özbekistan Halk Yazarı' unvanı, 'Dostlik' ve 'El Yurt Hurmati' madalyalarıyla ödüllendirilmişti.