'Öcalan önemli bir kişiliktir'

Demokratik açılımla ilgili açıklamalarda bulunan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk,'Öcalan önemli bir şahsiyettir' dedi.

Kürt sorunu oyalamadan ciddyetle ele alınmalıdır. DTP olarak söz sahibiyiz. Tarafız ve muhattabız. Türkiye'nin içinden geçtiği bu süreçte alabildiğine hassas ve duyarlıyız. Bu kapsamda Türkiye'nin dört bir yanında toplumla demokratikleşme sürecini tartışıyoruz. Olağan üstü bir çaba ve gayretin içindeyiz. Türkiye tutsağı olduğu prangalardan kurtulabilir. Kürt sorunu gibi bir sorun CHP ve MHP'nin kötülemeleriyle durmaz.

Aynı çözümsüzlük politikalarında ısrar edilmektedir. Çözümleri birlikle tartışmalıyız. Sorun Kürt halkının kabul edilip edilmemesi konusudur.

Karşımızda bu düzeyde köklü bir sorun varken yönetmelik değişimleriyle çözüm mümkün müdür? Kalıyor ki incir çekirdeğini doldurmayacak değişiklikler öneriliyor. Böyle bir planın arayışın olduğunu düşünüyoruz. Bu son derece yanlış bir düşüncedir.

Siyasilerin toplumun tüm hassasiyetlerini gözeterek sorumlu ve ciddi yaklaşım göstermeleri gerekiyor. Oysa baktığımızda yıllardan beri inkar edilen bir halkın değerleri ihç yokmuş gibi bir yaklaşım sürdürülüyopr.

Geçtiğimiz yıl yaşanan kötü uygulamaların etkileri hala üzerimizdedir. Fiziki şiddet olayları yargı önüne çıkmadı. Aslında toplumun kamu oyu beklentisi tutukluluk koşullarının hafifletilmesi beklenirken ağırlaştırılması. Yşanan bu son durumun topljmsal barışı tehdit ettiğini sorumlu herkesin görmesi gerekiyor. İmralı sıradan bir cezaevi değil. Öcalan herhangi bir tutsak değil. Öcalan Türkiye'deki huzur ve barışı önemli etkileyebilecek bir tutsaktır.

Öcalan kendi hjayatının tehlikede olduğunu dile getiriyor. Bir an önce işkence kurumunun gerekenleri yerine getimeleri gerekiyor. Bir kurumun adaya gidip denetim yapması zaruri bir hal almıştır.

Kürtlerin gözü kulağı İmralı'dadır. Kürtler ordaki yanlış bir tavrı kendilerine yapılmış bir tavır olarak algılar. Öcalan çap dışı uygulamalara rağmen 11 yıldır barış için çözüm haritaları çizmeye çalışmaktadır.

Öcalan'ın uzattığı barış elinin tutulması gerekirken onun yok sayıldığı süreç Kürt sorununun çözümüne yarar sağlamaz aksine çözümsüzlüğü getirir.

Toplumsal gerginliğin artmaması için halkın hassasiyetlerinin dikkate alınması çok öçnemli bir husustur. Bu ülkemizi çok tehlikeli bir noktaya sürükler. İmralı artık ülkemizin bir çatışma merkezi olarak görülmemeli. Artık çözüm anahtarı olarak görülmeli.

Tüm bu yaşananlar uzun vadeli bir planı ortaya koymaktadır.

İmralı'da yaşananlar konseptin en önemli parçasıdır. Bu yaşananlar kürt sorununu çözmek değil kürtleri tamamen tasfiye etmek amacını ortaya koyuyor.

Burdan tekrar çağrı yapıyoruz: Hükümet ülkeyi çatışma bölgesine çeviricek bu yaklaşımlardan vazgeçmelidir.