Emniyet'in tepesinde ikinci şok!

Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya 'Nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasında şüpheli sıfatıyla ifade verdi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan'ın, 'captagon baronu' Habip Kanat ile ilişkisi nedeniyle tutuklanmasının ardından, Emniyet Genel Müdürlüğü dün ikinci şokla sarsıldı. Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya dün nitelikli dolandırıcılık soruşturması kapsamında "şüpheli" sıfatıyla İzmir'de "özel yetkili" savcının karşısına çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nü sarsan soruşturmanın 2009'un Mart ayında, Genel Müdürlüğe gelen bir ihbar mektubuyla başladığı ortaya çıktı. İhbarcı mektubunda, Gülcü ile Uzunkaya'nın isimlerini kullanan İrfan Erbarıştıran adlı kişinin kendilerini dolandırdığını ihbar etti.

Erbarıştıran'ın 1995 yılına kadar Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nın kayıtlı muhbiri olduğu, Gülcü ve Uzunkaya ile irtibatlarının bu döneme kadar uzandığı ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Yanç'a idari soruşturma açılması talimatını verdi. Bu amaçla iki polis başmüfettişi görevlendirildi. Köksal iddialarla ilgili adli soruşturma açılmasını da istedi. Adli soruşturma açılması için dosya İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

ÖZEL YETKİLİ SAVCIYA İFADE

Başsavcılık, özel yetkili bir cumhuriyet savcısını iddiaları araştırmak üzere görevlendirdi. Özel yetkili savcı, İzmir Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ile yürüttüğü soruşturmayı kasım ayının sonlarında operasyona dönüştürdü.

Soruşturmada İzmir KOM ekipleri, şebekenin elebaşı İrfan Erbarıştıran, Tahir Saraç ve Cem Gülbeyoğlu ile birlikte, toplam 6 kişiyi gözaltına aldı. Hâkim karşısına çıkan Erbarıştıran, Tahir Saraç ve Cem Gülbeyoğlu tutuklanarak cezaevine konuldu. İlk operasyonun ardından aynı olay kapsamında 7 kişi daha İzmir'de gözaltına alındı. Şüphelilerden 6'sı dün serbest bırakılırken, İ.B., tutuklandı. Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya ise savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Çete lideri ile 3 bin görüşme

Şebekenin elebaşı İrfan Erbarıştıran'ın savcıya verdiği 50 sayfalık ifadesinde, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya hakkında önemli iddiaları gündeme getirdiği ortaya çıktı. Soruşturma sürecinde Erbarıştıran ile Uzunkaya'nın, Erbarıştıran ile 3 binden fazla görüşme yaptığı tespit edildi.

Mustafa Gülcü'nün de Erbarıştıran'ı defalarca Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki makam odasında ağırladığı tespit edildi. İddialara göre Erbarıştıran ifadesinde ilginç iddialar da gündeme getirdi. Erbarıştıran, gözaltına alınması halinde nasıl ifade vereceği hakkında Mustafa Gülcü'nün yönlendirme yaptığını öne sürdü. Gülcü'nün, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yapan önemli isimler hakkında bazı ithamlarda bulunması şeklinde kendisine yönlendirmede bulunduğunu da, ifadesinde söylediği iddia edildi