Almanların Kunduz skandalı Merkel'e sıçradı

Kunduz skandalı Genelkurmay Başkanı ve Savunma müsteşarının istifasından sonra Merkel'e sıçradı

Afganistan'ın Kunduz bölgesinde Alman albayın emriyle gerçekleştirilen NATO bombardımanında 150'ye yakın sivilin ölmesi sonucu başlayan tartışmalar ve soruşturmalar sonrasında Alman GenelKurmay başkanı ve Savunma bakanlığı müsteşarı istifa etmişler, daha sonra da zamanın Savunma Bakanlığını yapan Franz-Josef Jung da çalışma bakanlığından istifa etmişti.

Soruşturmanın yeniden yapılması gerektiğinin tartışıldığı şu günlerde ise gözler şimdiki Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg ile başbakan Angela Merkel'e yöneldi. Başbakanlık bugün yaptığı bir açıklamayla suçlamalara karşı kendini savundu.

Hükümet sözcü yardımcısı Christoph Steegmans dün yaptığı açıklamada, başbakanlığın seçimlerden önce Kunduz operasyonu hakkında bir analiz yaptığı iddiasını yalanladı. Savunma bakanlığından bir sözcü de başbakanlığın bu konuda bir inceleme yapmadığını belirtti.

Almanya'nın Köln şehrinde yayınlanan 'Kölner Stadt-Anzeiger' verdiği bir haberde başbakanlığa bağlı bir savunma politikası müsteşarının, Savunma bakanlığından önce, Kunduz'da yapılan operasyonu askeri olarak uygunsuz nitelemesiyle başbakanlığa duyurduğunu, uzmanların operasyonun mahkemelik olabileceğini söylediğini iddia etmişti.

Hükümet sözcüsü Steegmans bu iddiaya karşı, askeri olarak uygun muydu, değil miydi şeklinde bir değerlendirmenin yapıldığını onaylayamayacağını söyledi. Steegmans başbakanlıkta buna benzer bazı bilgilerin olabileceğini, ancak bunların başbakana değil de doğrudan Savunma bakanlığına aktarıldığını belirtti.

Muhalefet partiler olayın, meclis tarafından oluşturulacak bir komisyon tarafından incelenmesini, başbakan Merkel'in de olaydaki rolünün açıklanmasını, özellikle de şimdiki Savunma Bakanı Zu Guttenberg'in ifade vermesini istiyorlar. Komisyon'da Merkel'in de tanıklık yapması talep ediliyor