Rusya ile Bulgaristan arasında diplomatik kriz

Rus özel polis gücü OMON'ların başkent Moskova'da bulunan Bulgar Sanayi Merkezi'ni basarak arama yapması iki ülke arasında diplomatik krize yol açtı.

Rus özel polis gücü OMON'ların başkent Moskova'da bulunan Bulgar Sanayi Merkezi'ni basarak arama yapması iki ülke arasında diplomatik krize yol açtı.

Sanayi merkezinde bulunan bir işadamının evini aramak isteyen Rus polislerini Bulgaristan'ın Moskova Büyükelçiliği protesto etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı'na sözlü nota veren Bulgaristan, diplomatik statünün çiğnendiğini savundu. Rus polisi ise, arama yaptıkları yerin ofis olduğunu, diplomatik statüye sahip olmadığını ve aramanın yasal olduğunu savunuyor.

Bulgaristan Büyükelçiliği'nden Ria Novosti ajansına yapılan açıklamada, sabah saatlerinde OMON'a ait 23 silahlı polisin arama gerekçesiyle Bulgar Sanayi Merkezi'ne ani baskın düzenlediği belirtildi. Bulgar diplomat, "Perşembe sabahı maskeli polisler agresif davranarak merkezin güvenlik görevlisini göz altına aldı. Polisler bu merkezde oturan bir Bulgar iş adamının evinde arama yapmak istiyordu. Sanayi Merkezi yönetimi buna engel olmaya çalıştı. Merkezimiz diplomatik statüye sahip bir alan. Büyükelçiliğimizin izni olmadan polislerin bizim ülkeye ait sayılan araziye baskın yapma yetkisi yok. Konuyla ilgili elçilik olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı'na sözlü nota gönderdik. Ama bunun yanı sıra yazılı resmi bir nota da hazırlıyoruz." dedi.

Olayla ilgili açıklama yapan Rus polisi, aramanın yasal olduğunu, ofisin diplomatik alan olmasının mümkün olmadığını kaydediyor. Rusya İçişleri Bakanlığı Ekonomik Güvenlik Dairesi Sözcüsü Albert İstomin, polisin merkezden ziyade oradaki bir ofiste arama yaptığını belirtti. İçişleri Bakanlığı yetkilisi, "OMON birliği Moskova'daki Bulgar Sanayi Merkezi'nde kiralanan bir ticari ofiste arama yapıyor. Zararlı ürünlerin dağıtımıyla ilgili açılan suç soruşturması çerçevesinde ofiste arama yapılıyor. Bu ofis ise diplomatik statüye sahip bir alan değil." diye konuştu.

Bulgar Sanayi Merkezi, Moskova'da Enerji ve Turizm Bakanlığı'nın bir kurumu olarak faaliyet gösteriyor.