Türkiye'de AIDS artıyor

Birleşmiş Miletler HIV/AIDS raporu verilerine göre, AIDS'e neden olan HIV pozitifli kişi sayısı dünyada azalırken, Türkiye'de bu sayı her geçen gün artıyor.

Türkiye'de AIDS artıyor
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), “Küresel AIDS Raporu’na göre, AIDS’e neden olan HIV pozitifli sayısı dünyada azalırken, Türkiye’de sayı artıyor.

Rapora göre 2008’de dünya çapında tahmini olarak 2.7 milyon kişi HIV’e yakalanırken, Türkiye’de HIV’e enfekte olan kişi sayısı ortalama 35 bini buldu.

UNAIDS, 24 Kasım'da güncel verilerin ve değerlendirmelerin yer aldığı “Küresel AIDS” raporunu yayınladı. Rapora göre 2008 yılında, dünya çapında tahmini olarak 2.7 milyon kişi HIV ile enfekte oldu.

Yeni HIV enfeksiyonlarının en yüksek olduğu 1996 yılı ile kıyaslandığında 2008 yılındaki yeni HIV enfeksiyonlarının yüzde 30 daha az olduğu, son sekiz yıl içerisinde yüzde 17 oranında azaldığı görüldü. Yeni HIV enfeksiyonunun, tahmini olarak 430 bini, 15 yaş altındaki çocuklarda görüldü. Rapora göre bunların büyük çoğunluğu, hamilelik sırasında, doğum esnasında ve emzirme yoluyla gerçekleştiğine inanıldığı kaydedildi.

TÜRKİYE’DE ORTALAMA 35 BİN KİŞİ AIDS

Türkiye’nin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi içinde değerlendirildiği raporda, 2008 yılında bu bölgede yaklaşık 35 bin kişinin HIV ile enfekte olduğu belirtiliyor.

20 bin kişinin AIDS ile ilgili hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiği ve toplam 310 bin kişinin de bu bölgede HIV ile yaşadığı tahmin ediliyor. Raporda, bu bölgede AIDS ile mücadele sistemlerinde büyük bir güçlendirme çalışmasına gerek olduğunun da altı çiziliyor.

Rapora göre, bölgedeki ülkelerde HIV’in yayılımında önemli olan faktörlerden birisi, çoğunlukla HIV ile yurtdışında çalışırken karşılaşan kişilerin, ülkeye geri dönüşlerinde cinsel partnerlerine bulaştırmaları. İkinci faktör ise “anahtar gruplar” arasındaki bulaşma.

Bu bakımdan rapora göre, bu ülkelerde önleme çalışmalarının yoğunlaşması gereken gruplar, yurtdışında çalışırken HIV’e maruz kalan erkeklerin kadın partnerleri, madde kullanıcıları, eşcinsel erkekler ve seks işçileri.

Raporda son olarak, bu bölgenin çoğunluğunda tedaviye yönelik çalışmaların zayıflığı vurgulanıyor. Ayrıca bu bölgede HIV konusunda eğitim-bilgilendirme yönünde ilerlemeler kaydedilmiş olmasına karşın, test olan kişi sayısının hala çok az olduğu belirtiliyor.

ÖNYARGILARINIZDAN KURTULUN

Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Kaykı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise HIV’in dünyada azalırken Türkiye’de artmasını, ülkede HIV algısı olmamasına bağladı.

Kaykı, “Ülkemizde ortaya çıkan diğer bulaşıcı enfeksiyonlarda hızla alınan eylem planlarının HIV/AIDS için de alınmasını talep ediyoruz. Toplumu, HIV/AIDS’e gözünü kulağını açmaya davet ediyoruz ve diyoruz ki AIDS’e yönelik önyargılarınızdan kurtulun” dedi.