Rusya'daki tren kazası terör saldırısı çıktı!

Rusya'da dün aşkam saatlerinde meydana gelen ve 25 kişini öldüğü tren kazasıyla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer, kazanın terör saldırısı olabileceği ihtimali üzerinde durmuşlardı. Bugün o iddia doğrulandı ve kazanın bir terör saldırı olduğu anlaşıldı.

Rusya'daki tren kazası terör saldırısı çıktı!
Rusya'da yolcu treninin raydan çıkması sonucu ölenlerin sayısı 39'a yükseldi, yaralı sayısının da 100 olduğu bildirildi.

Savcılık, bomba yerleştirilmesi ve terör saldırısı suçlarıyla soruşturma başlattı. Ancak olası terör saldırısının ardında kimlerin olabileceğine ilişkin açıklama yapılmadı.

Demiryolları idaresi genel mü Dünyada 1996'dan sonra trenlere düzenlenen başlıca saldırılar şöyle:

24 Temmuz 1996 Sri Lanka: Colombo yakınlarında bir trene düzenlenen bombalı saldırıda 70 kişi öldü, 600'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı Tamil Elam Kaplanları'nın düzenlediği düşünüldü.

30 Aralık 1996 Hindistan: Doğudaki Assam eyaletinde bir trene yönelik bombalı saldırıda 38 kişi öldü, 63 kişi yaralandı. Yetkililer Bodos gerillalarını suçladı.

10 Ağustos 2001 Angola: Angola Ulusal Tam Bağımsızlık Birliği tarafından üstlenilen saldırıda 260 kişi öldü, 160 kişi yaralandı.

5 Aralık 2003 Rusya: Rus genel seçimlerine 48 saat kala Çeçenistan yakınlarında düzenlenen saldırıda 46 kişi öldü. 150'den fazla kişinin yaralandığı saldırının Çeçen savaşçılar tarafından düzenlendiği sonucuna varıldı.

11 Mart 2004 İspanya: Madrid ve banliyölerinde 4 trene yönelik 10 kadar bombalı saldırıda 191 kişi öldü, 1900 kadar kişi yaralandı. Saat 07.30'da düzenlenen saldırılar El Kaide'ye bağlı bir radikal dinci hücre tarafından üstlenildi.

28 Temmuz 2005 Hindistan: Jaunpur yakınlarında bir trene düzenlenen bombalı saldırıda 12 kişi öldü.

11 Temmuz 2006 Hindistan: Mumbai ve batı banliyösündeki garlarla trenlerin hedef alındığı bir dizi bombalı saldırıda 186 kişi öldü, 700 kadar kişi yaralandı. Hindistan saldırıdan, Pakistan istihbarat servisi ISI'yı ve Leşker-i Tayyibe örgütünü sorumlu tuttu.

19 Şubat 2007 Hindistan: Hindistan ile Pakistan'ı birbirine bağlayan "Dostluk Treni"ne yönelik saldırıda 68 kişi öldü.

14 Ağustos 2007 Rusya: Moskova-St. Petersburg hattında düzenlenen bombalı saldırıda 60 kişi yaralandı.

METROLARA SALDIRILAR

Metrolara yönelik olarak da pek çok saldırı düzenlendi. Bunlardan önemlileri şöyle:

7 Temmuz 2005: Birleşik Krallık'ta birbiriyle bağlantılı olarak 3'ü metroya, biri otobüse olmak 4 saldırı düzenlendi. 56 kişinin öldüğü, 700 kişinin yaralandığı saldırılar, El Kaide'ye bağlı bir grup tarafından üstlenildi.

6 Şubat 2003: Rusya'nın başkenti Moskova'da 41 kişi öldü, 120'den fazla kişi yaralandı. 1 Martta saldırıyı o zamana kadar adı duyulmamış bir Çeçen örgüt üstlendi.

25 Temmuz 1995: Fransa'da Saint-Michel istasyonunda bir metroya düzenlenen saldırıda 8 kişi öldü, 199 kişi yaralandı. Saldırı, Silahlı İslami Grup tarafından üstlenildi.

20 Mart 1995: Japonya'da Yüce Gerçek tarikatı 5 metro hattına sarin gazı attı, 12 kişi öldü, binlerce kişi zehirlendi.

dürü Vladimir Yakunin, olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Nevski ekspresinin raydan çıkmasına, bir bombanın patlamasının yol açtığına dair maddi deliller var" dedi.

Moskova'dan St. Petersburg'a 661 yolcu taşıyan ekspres, başkentin yaklaşık 350 kilometre kuzeyindeki Uglovka köyü civarında dün gece raydan çıkmıştı.

7 KİLO TNT

Rusya iç istihbarat servisi FSB'nin başkanı Aleksandır Bortnikov, Moskova-St.Petersburg yolcu treninin raydan çıkmasına bir bombanın yol açtığını söyledi.

Rus haber ajanslarına göre Bortnikov, Cumhurbaşkanı Dmitriy Medvedev ile yaptığı görüşmede olaya, 7 kilogram TNT'nin patlayıcı gücüne eşit bir bombanın yol açtığını belirtti.

Savcılığın terör saldırısı üzerine dava açtığını açıklayan Bortnikov, "İlk elde ettiğimiz verilere göre saldırıda kullanılan patlayıcı yaklaşık 7 kg TNT kalıbına denk." bilgisini verdi. Yolcular da tren raydan çıkmadan önce bir patlama sesi duyduklarını kaydetti. Trenin patlama esnasında 200 kilometre hızla seyahat ettiği belirtiliyor.

HAVA TOPU MERMRİSİ ÇUKURU!

Interfax Ajansı'nın Rusya güvenlik güçlerinden bir kaynağa dayanarak verdiği haberde, "demiryolu yakınında bir metre çapında bir havan topu mermisi çukuru bulunduğu ve görgü tanıklarının kazadan önce güçlü bir patlama sesi duyduklarını söyledikleri, tüm bunların olası bir saldırının kanıtları olabileceği'' belirtilmişti.

ÖLENLERİN AİLESİNE 550 BİN RUBLE

Rusya Demiryolları Şirketi RZD kazada ölenlerin ailelerine 500 bin ruble (16 bin 700 dolar), yaralılara da 100 bin ruble (3 bin 350 dolar) tazminat ödeyecek. 200 metrelik hatta onarım çalışmaları sürerken, Moskova-St. Petersburg ulaşımı alternatif hattan sağlanmaya başladı. 27 bin yolcu ve 60 trenin dün geceden bu yana bekletildiği kaydediliyor.

2007'DE SALDIRI ÖRNEK

Vladimir Yakunin, 39 kişinin öldüğü 96 kişinin de yaralandığı Moskova-St. Petersburg seferini yapan Nevski Express'in patlatıldığına dair objektif verilerin olduğunu söyledi.

Kaza nedeni ile ilgili olarak terör saldırısı ihtimalinin önemli bir alternatif olarak değerlendirildiğini kaydeden Yakunin, henüz patlayıcının belirlenemediğini ifade etti. Yolcular, tren kaza yapmadan önce bir patlama sesi duydukları yönünde açıklamada bulunuyor. Yakunin 2007 yılında Nevski Express'e yönelik 27 kişinin hayatını kaybettiği bir terör saldırısı olmasının da, bu ihtimali güçlendirdiğini savundu.

RZD kazada ölenlerin ailelerine 500 bin ruble (16 bin 700 dolar), yaralılara da 100 bin ruble (3 bin 350 dolar) tazminat ödeyecek. 200 metrelik hatta onarım çalışmaları sürerken, Moskova-St. Petersburg ulaşımı alternatif hattan sağlanmaya başladı. 27 bin yolcu ve 60 trenin dün geceden bu yana bekletildiği kaydediliyor.