Yahudi lobisinden Alman Dışişleri'ne uyarı

Yahudi lobisinden Alman dışişleri bakanına uyarı yapıldı.

Almanya'nın yeni dışişleri bakanı Guido Westerwelle, İsrail'e yapacağı ziyaret öncesi Almanya Yahudiler Merkez Konseyi tarafından ikaz edildi. Alman Yahudi cemaati, dışişleri bakanı Westerwelle'nin tecrübesiz olduğunu ve barış konusunda herhangi bir arabuluculuğa kalkışmaması gerektiğini düşünüyor.

Alman dışişleri bakanı ziyaret seyahatinde İsrail'de önce Holokaust müzesi Jad Vaschem'i gezecek, daha sonra devlet başkanı Şimon Perez ve başbakan Benjamin Netanyahu ile görüşecek. Ayrıca Alman ve İsrail hükümetlerinin Kasım sonu Berlin'de, Federal Parlamento'da birlikte yapacakları kabine toplantısının hazırlıkları yapılacak.

Alman koalisyon ortaklığının sözleşmesinde yer alan 'Yahudi devleti İsrail'e karşı olan sorumluluğumuz' konusunda yeni dışişleri bakanının Yahudi hükümet yetkilileriyle görüşerek, niyetlerinin ciddiyetini tekid etmesi bekleniyor. Dışişleri bakanı Westerwelle'nin İsrail gezi gündeminde ayrıca Ortadoğu barışı ve İran'ın atom programı da var. Westerwelle birara Ramallah'ta Filistinlileri de ziyaret edecek.

FDP'li politikacı Möllemann'ın Yahudiler aleyhine dağıttığı el ilanlarından dolayı Möllemann skandalı olarak basına yansıyan olaydan sonra Yahudilerle Alman liberallerin arası açılmıştı. Daha sonra Möllemann paraşütle uçaktan atladığında paraşütü açılmayarak, hayatını kaybetmişti.

Almanya Yahudi Cemaati Konseyi başkanı Stephan J. Kramer, yakın geçmişte Westerwelle'nin Möllemann skandalında hemen tavır göstermemesini hatırlatarak, Ortadoğu politikasında ve İsrail ile olan ilişkilerde bu yüzden iyi bir pozisyonda olmadığını ifade etti. Möllemann skandalını Westerwelle'nin ve diğer Alman liberallerin üzerindeki demokles'in kılıcına benzeten Kramer, İsrail ziyaretinin aradaki ilişkileri düzeltmek için bir fırsat olabileceğini söyledi.

Diğer taraftan Kramer, Westerwelle'yi uyararak, Ortadoğu arabuluculuğu rolüne kalkışmamasını, bunun için çok az tecrübesi olduğunu iddia etti.