Diyet yaparken dikkat!!!

Kilo alımında vatandaşlar arasında yanlış bilinen uygulamaların sağlığa zarar verdiği bildirildi.

Diyet yaparken dikkat!!!
Şeker açlık duygusuna yol açar mı?' sorusunu cevaplandıran uzmanlar, şekerin sadece kalori verdiğini, bunun dışında vücut için hiçbir faydası olmadığını belirtti.

Uzmanlar, "Şeker yenildiği zaman insülin salgılanması uyarılacağı için açlık hissi uyandırır. Diyet yapan insanlar kan şekerlerinin düştüğünü bahane ederek şeker alımına ihtiyaçları olduğunu düşünürler. Oysa vücuda alınan tüm besinler ve şekerler glikoza dönüşmektedir. Bu yüzden kişi hiç şeker yemese de diyete bağlı olarak kan şekeri düşmez." uyarısında bulundu.

Vatandaşların beslenmeyle ilgili sorularını sanal alemden cevaplandıran Mudanya Şaziye Rüştü Devlet Hastanesi uzmanları, beslenmede bilinen yanlışlıkları anlattı.

Şeker haricinde kullanılan tatlandırıcıların da insan vücudunda ciddi sağlık sorunlarının nedenleri arasında yer alabildiğine dikkat çeken uzmanlar, "Uzun süre ve çok yüksek düzeyde alınan tatlandırıcıların kanser yapıcı etkisi olduğu görülmüştür. Bu ürünlerin insülin salgılanması üzerinde şeker kadar etkileri yoktur, bu yüzden normal şekerden daha iyi oldukları düşünülebilir. Rafine beyaz şeker yerine, daha az kalori içeren ve mineral tuzlarla vitaminler açsından da daha zengin olan balı tercih etmek organizma açısından çok daha yararlıdır" dedi.

Kalori hesabı yapmanın zayıflamak isteyen bir kişi için şart olduğuna işaret eden Mudanya Şaziye Rüştü Devlet Hastanesi yetkilileri, kalorinin nasıl alındığının önemli olduğunu kaydetti.

Vücuda alınan kalorinin yüzde 12-15'inin proteinlerden, yüzde 25-30'unun yağlardan, yüzde 50-60'ının karbonhidratlardan gelmesi gerektiğini vurgulayan yetkilileri, şunları kaydetti; "1 gram yağ 9 kalori, 1 gram protein ve karbonhidrat 4 kalori vermektedir. Vücuda alınan karbonhidratların ve proteinlerin fazlası da yağ olarak depo edilmektedir. Bütün kalorilerin vücutta yaptığı etki ve kiloya dönüşme özelliği aynı değildir. Örneğin aldığımız karbonhidrat, protein ve yağlar kalori olarak harcanabilmesi için glikoza dönüşmektedir ilk önce glikoza dönüşen grup karbonhidratlardır. Daha sonra yağlar ve proteinler glikoza dönüşür. Alınan kalori harcanan kaloriden daha az ise harcanamayan glikozlar yağa dönüşerek vücudun değişik yerlerinde depo edilir. Kadınlarda daha çok kalçada depolanırken, erkeklerde göbekte depo edilir. Gün içinde yemek zamanları dışında bir şeyler yiyor ve normalde 3 öğünden aldığınız kaloriyi 4,5 hatta 6 küçük öğünde alıyorsanız bu atıştırmalar bir sorun yaratmaz. Çünkü bu şekilde bir beslenme düzeni aşırı kalori almamanızı ve vücudunuzun her öğünde sindirim olayı için daha çok kalori harcamasını sağlar. Fakat siz her öğünlerinizde yemeniz gerektiği kadar yedikten sonra abur cubur atıştırıyorsanız, bu elbette kilo almanıza neden olacaktır."

Tuzun vücudun su tutmasına yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, vücuttaki yağ oranlarıyla hiçbir ilgisi olmadığını açıkladı. Buna karşılık aşırı tuz kullanımının suyla beraber kişide şişkinlik hissine yol açabildiğini vurgulayan uzmanlar, tuzun kilo alımı üzerinde doğrudan değil, dolaylı etkisi olduğunu ifade etti.