Dev silah alımının perde arkası

Ekonomik kriz ortamında 7- 8 milyar dolarlık silah anlaşmasının perde arkası bellli olmaya başladı. İşte silah alımının kulislere yansıyan dedikoduları..

Ekonomik kriz ortamında 7.8 milyar dolar olarak açıklanan silah satışında, Amerikan tarafı Türkiye'yi ekonomiden gelen gücünü kullanarak baskı altına almaya çalışıyor. İşte o baskının perde arkası

Amerikan yönetimi Türkiye’de dev bir silah satışı yapmak üzere kolları sıvamış durumda. Ekonomik kriz ortamında 7.8 milyar dolar olarak açıklanan silah satışında, Amerikan tarafı Türkiye’yi ekonomiden gelen gücünü kullanarak baskı altına almaya çalışıyor.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un, geçtiğimiz ayı başında yaptığı, 13 ateşleme bataryası ve 72 Patriot füzesinin 7,8 milyar dolar bir maliyetle Türkiye’ye satışı için Kongre’den izin istediğini duyurmasıyla, Türkçe’deki karşılığı “Yurtsever” olan Patriot tartışması çarpıcı bir konuyu gündeme getirdi.

ABD’den gelen açıklama sonrası Milli Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı. Şimdi masada “Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi” var.

Kamuoyuna “Patriot alınacak” diye yansıdı bu konu. Ama Patriot, daha doğrusu, onu imal eden Amerikan Raytheon Corporation ile Lockheed-Martin Corp. teklif vermeye aday ülkelerin başında geliyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a bağlı olan Savunma Güvenlik ve İşbirliği Dairesi (DSCA) Türkiye'ye, potansiyel olarak değeri milyarlarca doları bulabilecek uzun menzilli hava savunma ve füze savar füze sistemleri satımı için Amerikan Kongresi'nin iznine resmen başvurmuştu.