Amerika borç batağında

Amerika, ekonomik kriz nedeniyle piyasaya 13 trilyon dolar aktarmasına rağmen tarihinin en büyük bütçe açığını vermekten kurtulmadı.

Son mali üç yılda üç kat arttan Amerikan mali bütçe açığı bu sene 1 trilyon 400 milyar olarak açıklandı. 30 Eylül'de sona eren 2009 mali yılı için daha önce 1 trilyon 500 milyar doları geçeceği tahminleri yapılıyordu.

Kongre'ye ekonomik veriler sunan Kongre Bütçe Dairesi tarafından hafta içinde yapılan açıklamada, verilen bütçe açığının Gayri Safi Yurt İçi Hâsılası’nın (GSYH) yüzde 9,9'una tekâmül ettiği belirtildi. Aynı daire 2008 mali yılı bütçe açığının 459 milyar dolar olduğunu hatırlatarak bu rakamın dahi o dönemde Amerika için rekor olduğunu dile getirdi. Kongre Bütçe Dairesi, verilen açığın, II. Dünya Savaşı sonrasından bu zamana kadar GSYH'ına oranla Amerikan tarihinde görülmemiş büyüklükte olduğunu dile getirdi.

Henüz resmi olarak dile getirilmeyen bütçe açığı ile ilgili asıl rakamları önümüzdeki hafta Hazine Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulacak. Ancak ekonomi uzmanlarına göre
Kongre Bütçe Dairesi'nin açıkladığı rakamdan Hazine Bakanlığı'nın açıklayacağı açığın farklı olmayacağı yönünde.

BANKALAR KURTULDU BÜÇE AÇIĞI ARTTI

Ekonomik kriz nedeniyle hem Amerika'nın hem de dünyanın en büyük finans kuruluşları son bir yıl içinde batma tehlikesi yaşamış ve ABD hükümeti de bu dev finans kuruluşlarını kurtarabilmek için hazineden trilyonlarca doları bu kuruluşlara aktarmıştı. ABD, halkın vergilerden elde ettiği geliri bankaların kurtarılmasında kullanması nedeniyle de tarihinin en büyük bütçe açığını vermiş durumda. Bunun yanı sıra hem emlak sektöründe kredi veren finans şirketi ile hem de AIG gibi şirketleri de kurtaran Amerikan Devleti, ayrıca kriz nedeniyle de vergilerin düşmesi neticesinde bütçe açığını tarihi rekorla tamamladı.

Bütçe açığının rekorla tamamlanması Amerikan ekonomisi için henüz krizin geçmediği anlamına geliyor. Uzmanlara göre bütçe açığının ekonominin sağlığını göstermesi açısından çok önemli veri olarak kabul edilirken, önümüzdeki dönemler içinde yaşanılacak sıkıntıların devam edeceğine işaret şeklinde öngörülüyor.

Amerika bu bütçe açığını kapatabilmek için ekonomi uzmanlarına göre büyük ihtimalle tahvil çıkaracak. Tahvillerin beklenen ilgiyi görmemesi durumunda da devlet bu sefer tahvillere verilen faizi yükseltme yoluna gidecek.

Bütçe açığının rekor kırması Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan Barack Obama hükümetini eleştirmesine neden olurken, hükümet tarafında bu olumsuz tablonun eski Başkan George W. Bush döneminden kalan miras olarak açıkladı.