Kariye Camii ilk cumaya hazır!

Ayasofya Camii’nin açılmasının ardından, Fatih’teki bir diğer önemli ibadethane olan ve 75 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Kariye Camii 21 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ibadete açılmıştı. Şimdi Kariye Camii ilk Cuma namazı için hazırlanıyor. Minberin yerine konulmasının ardından dün halılar yerine serilmeye başlandı ve ayakkabılıklar monte edildi.

Kariye Camii ilk cumaya hazır!
Kariye Camii ilk cumaya hazır!
İstanbul Fatih'te bulunan ve Bizans döneminden kalan Kariye Camii'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

Restorasyon işlemleri henüz devam eden Kariye Camii'nin çalışmalar bitene kadar müze olarak faaliyet göstereceği, restorasyonun ardından cami olarak işlevini sürdüreceği öğrenildi. 6'ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul'un fethinden sonra 1511'de Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek 'Atik Ali Paşa Camii' veya 'Kariye Camii' olarak anılmaya başladı.

İLK CUMA İÇİN SON HAZIRLIKLAR YAPILIYOR

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Kariye Camii'ne minber getirildi. İbadet sırasında üzerinde hutbe okunması için kullanılan minber, geleneksel olarak sağ tarafa konuldu. İmamın cemaate yüksek bir yerden hitap edebilmesini sağlayan minberin yapının koyu renkleriyle uyumlu olarak tasarlandığı görüldü. Dün caminin halılarının serilmeye başlandığı ve ayakkabılıkların da getirildiği öğrenildi. Çalışmaların gece geç saatlere kadar sürdüğü öğrenildi.