Orucun bilimsel faydaları!

Şüphesiz ki her ibadetin, hayatın belli başlı alanlarına faydası bulunmaktadır. Ramazan orucu da bir taraftan sindirim sistemi ve fiziki/biyolojik katkıları olmakla beraber, diğer taraftan insan psikolojisine ciddi faydaları vardır. Uzman Psikoterapist Adnan Kalkan'dan Ramazan ve oruç ile ilgili dikkat çeken bir yazı...

Orucun bilimsel faydaları!
1. Oruç tutulduğu zamanlarda, hücreler kandan, normalden daha fazla glikoz almak için uyarılar gönderirler. Bu da insülin sağlığı açısından olumlu yönde etki etmektedir.

Oruç tutulmayan dönemlerde, kandaki şeker seviyesini engellemektedir. Bu da insülin sağlığı açısından katkı sağlamaktadır.

2. Oruç yavaş olan metabolizmayı hızlandırarak yaşama katkı sağlar.

Ayrıca sindirim sistemi sağlığına da ciddi fayda sağlar.

3. Vücutta bulunan yağ hücreleri aracılığıyla depolanan yağlar, oruçla yakılmaya başlaması sebebiyle sağlıklı zayıflama gerçekleşir.
Oysa nice insanlar fıtrata aykırı bir şekilde zayıflamak için sağlığını tehlikeye atarlar.

4.Oruç, metabolizmayı hızlandırır. Sindirim sistemini dinlendirerek sağlıklı kalori yakımını sağlar. Gıdaların enerjiye çevrilmesini sağlanır.

5. Vücudun aç kalmasıyla, hormonlar daha sağlıklı çalışır. Oruç beynin yemek yemesini teşvik eden sinyallerini düzelterek, beyne ve vücuda katkı sağlar.

6. Dengesiz ve düzensiz beslenen bireylerde, oruçla beslenme alışkanlığı kazandırılarak sağlıklı beslenme sağlanır.

7. Zihnin fonksiyonlarını arttırır. Birçok bilimsel araştırmada, orucun beynin fonksiyonlarını arttırıp beyinde yeni kök hücrelerin oluşmasını sağlayarak, zihinsel işlevleri, kimyasallar algılayıp, zihnin fonksiyonlarını kuvvetlendirdiği tespit edilmiştir.

Parkinson ve Alzheimer gibi zihinsel hastalıklar da oruçla bir nevi tedavi edilir.

İnsan beyni normal zamanlarda vücuda, özellikle mide ve bağırsaklara enerjisini sarf ederken, oruç tuttuğu takdirde kendisini bir nevi, onarıyor ve aktifleştiriyor.

8. Oruç vücudun kontrol sistemini geliştirip, fiziksel ve zihinsel olarak vücudun dinç olmasını sağlar.

9. Oruç vücudun bağışıklık sistemini geliştirir. Birçok hasarı giderip, kanser hücrelerinin yayılmasını dahi yavaşlatıyor. Oruç tutulduğu takdirde, vücut sağlığını olumsuz etkileyen enfeksiyonlar azalır.

Birçok hasarı giderip, kanser hücrelerinin yayılmasını dahi yavaşlatıyor. Oruç tutulduğu takdirde, vücut sağlığını olumsuz etkileyen enfeksiyonlar azalır.

Oruç tutulduğu takdirde, vücut sağlığını olumsuz etkileyen enfeksiyonlar azalır.

10. Oruç vücudu ve cildi de temizler. Özellikle aç kaldığı takdirde, böbrek ve karaciğerdeki zehirli toksinlerin temizlenmesi sağlanır.

11. Oruç psikolojik olarak insan sağlığına ciddi bir fayda sağlar. Doktor Otto Buchinger, 'Oruç tutmak ameliyatsız en önemli biyolojik tedavi yöntemidir', diyor ve Almanya'da oruçla birçok hasta iyileştirmiştir.

12. Oruç tutmak vücudun daha zinde bir hale gelmesini sağlar. Sınava hazırlanan çocukların ders çalışmasını engellemesi gibi düşüncelerin kesinlikle yanlış olduğu, tam tersine beynin daha sağlam çalıştığı bilimsel açıdan tespit edilmiştir.

13. Oruç, sosyal açıdan da insanlar arasında empatiyi geliştirerek yoksul ve zengin arasında bir köprü kurar.

Bilimsel açıdan kanıtlanmıştır ki, başkasına fayda sağlayan kişiler psikolojik iyi oluş açısından daha yüksek düzeydedir.

Dolayısıyla zengin fakire fayda sağlaması hasebiyle daha huzurlu olacak, yoksul ise ihtiyaçları giderilmesi ve kendinin anlaşılması yönüyle daha huzurlu olacaktır. Böylece oruç, topluma köprü görevi ile katkı sağlamaktadır.

14. Oruç sosyal psikoloji açısından toplumsal huzuru da artırmaktadır. Nitekim Ramazan orucu tutan insanlar daha sağlıklı düşünür, daha sabırlı olur ve kimseye zarar vermezler.

Hatta oruç tutmayan insanlar bile, Ramazan ayında daha sabırlı daha sakin olmaları hasebiyle, toplumsal açıdan da huzur, mutluluk ve toplumsal barışa katkı sağlanmış olurlar.

15. Japon Bilim Adamı Yoshinori Ohsumi, oruçla ilgili yaptığı çalışmalarda, orucun bağışıklık mekanizmasını komple yenileyerek, insan vücudunun gençleşmesini, zindeleşmesini sağladığını kanıtlayarak, 2016 Nobel Tıp ödülünü kazanmıştır. Japon biyolog orucun sağlık açısından çok ciddi faydalar sağladığını kanıtlamıştır.

16. Nobel ödüllü bilim adamı olan Dr. Alexis Carrel, normalde organizmada depolanmış besin maddelerinin oruç esnasında harcandığını, daha sonra ise bu harcanan besin maddeleri yerine yenilerinin geçtiğini, böylece bütün vücudun yenilendiğini ispat etmiştir.

17. Oruç sorumluluk ve değerler eğitimi açısından da önem arz etmektedir.

Orucun İslam'ın 5 şartı olması dolayısıyla, oruç tutmak bir sorumluluktur.

Oruç tutarak hem bu sorumluluk yerine getirilmiş olur, hem de değerlerimizin irade ile yaşatılması söz konusu olacaktır.

Dolayısıyla bu konuda çocuklara da daha küçük yaşlarda oruç tutturmak gerektiği aşikârdır. 12 yaş altı çocuklar da, tutabilecekleri ölçüde oruç tutturulmalıdır. Mesela 7 yaşındaki bir çocuğa, ikindiye kadar ya da öğleye kadar oruç tutturulmalıdır.

Nitekim ergenliğe kadar hiç oruç tutmayan bir çocuk ergenliğe girdikten sonra da oruç tutması kolay olmayacaktır.

Sonuç olarak her farz ve sünnette gerek sosyal, gerek kültürel, gerek fiziksel, gerekse psikolojik yönden mutlaka bir fayda bulunmaktadır. Orucun faydaları da bu bağlamda ele alınmaktadır.

Karantina ve izolasyon günlerinde orucun bu faydaları göz önünde bulundurarak oruç tutmak, psikolojik iyi olma düzeyimizi artıracaktır.

Psikolojik iyi oluş ise bedensel/biyolojik bağışıklık ve sağlığımızın düzeyini artıracaktır.

Bununla birlikte Sağlık Bakanlığımızın yayınladığı tedbirlere uyarsak Ramazan Ayını verimli bir şekilde geçirip hem hastalığı bertaraf edip hem bayrama kavuşarak çifte bayram yapabiliriz.