BMW yeni serisini tanıttı!

2021 BMW 5 Serisi hakkında şimdiye kadar farklı iddialar gündeme gelmiş ve ayrıca casus fotoğrafları da internete düşmüştü. Sonunda Alman otomotiv devi BMW, yeni 5 Serisi'ni resmen tanıttı. Yeni tip koronavirüs (COVID-19) dolayısıyla tüm lansmanların internet ortamına taşındığı bu dönemde gelin makyajlanan 5 Serisi ailesini yakından tanıyalım.

BMW yeni serisini tanıttı!
BMW yeni serisini tanıttı!
Dışarıdan bakıldığında evrimsel bir anlayış ile ele alınan yeni 5 Serisi, Life Cycle Impulse olarak tabir edilen estetik operasyon sonucunda aslında bakarsanız G20 3 Serisi'ne paralel bir kimliğe kavuşmuş. Stop grafikleri ve çerçevesi daha belirgin hâle gelen yeni 5er'in farlarında da tıpkı D segmenti kardeşi gibi iki katmanlı bir dizayna geçilmiş. Yine 3 Serisi'ni andıran bir diğer detay ise donanım paketlerine göre değişen tamponların tasarım formu olmuş.

Tüm bu değişimler C sütununa kadar 5 Serisi Touring'de de aynı. Hoş, iki otomobil de aynı formülle makyajlandığı için uzun tavanlı otomobilde detaya girmeyeceğiz. Makyaj ile gelen yeniliklerden bir diğeri ise üçüncü stop lambasının artık fren lambalarıyla entegre sunulması. Ayrıca tüm donanım paketlerinde artık egzoz çıkışları trapezoid şeklinde. Tabii böbrek ızgaranın biraz daha geniş ve büyük olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Artık standart olarak 10.25, opsiyonel olarak 12.3" boyutunda alınabilen merkezi ekrana yeniden düzenlenmiş merkezi kontrol paneli eşlik ediyor. Deri kaplı direksiyon simidindeki kumandalar da elden geçirilmiş. Standart donanımı biraz daha gelişen 5 Serisi Sedan ve Touring'de opsiyon listesinde M çok fonksiyonlu koltuk, yeni trim parçaları, koltuk döşemeleri eşlik ediyor.

BMW yeni serisini tanıttı!

Sürüş asistanlarına baktığımızda ise opsiyon olarak sunulan Driving Asisstant'ın şeritten çıkma uyarısı ve şeride geri sokma, navigasyon destekli direksiyon asistanı gibi detaylar içerdiğini görüyoruz. Bu arada 5 Serisi'nin yeni versiyonlarında araç kendini şeridin en doğru konumuna yerleştirebiliyor. Öte yandan 50 metreye kadar tüm direksiyon hareketlerini devralan Park Asistanı, entegre araç içi kayıt cihazı ve trafik işareti tanıma gibi ekstralar da artık yeni 5'in cephanesinde.

Gelelim kaput altında yapılan dokunuşlara. Yelpazeye yapılan en önemli ekleme, hiç şüphesiz BMW'nin eDrive adlı plug-in hibrit teknolojisini içeren 530e ve 530e xDrive çifti olmuş. Dört silindirli benzinli ünite ile elektrik motorunu kombinleyen bu paketlerde fosil yakıttan 184 bg (135 kW) güç alınırken elektrik motoru 80 kW, yani 109 bg güç sağlıyor. Dört çeker versiyonda 53-56 km olan menzil sadece arkadan itiş kullanan otomobillerde 58-62 km arasında değişiyor.

Ailenin bir diğer hibrit üyesi ise 2020'nin sonbaharında gelecek olan yeni 545e xDrive. Yine 80 kW'lık motor kullanan bu versiyonda ise içten yanmalı motor sıralı 6 silindire ve 286 bg (210 kW) güce sahip. Safi elektrik menzili 54-57 km arasında değişen bu modelin kombine gücü ise 394 bg (290 kW) olarak açıklanmış. Tüm plug-in hibrit motorlu 5er'ler çevreci bölgelerde doğrudan %100 elektrik moduna geçiş yapabilecekler.

Bunun dışında ülkemizde satılan 520i ve 530i'ye ek olarak 540i gibi benzinli seçeneklere ek olarak 2019 sonunda hafif hibrit desteğine kavuşan 520d xDrive da kendine makyajlı versiyonlarda da yer bulmaya devam edecek. Toplamda 3 benzin, 3 dizel versiyondan oluşan ailenin M5 gelene kadarki en güçlü "yeni" üyesi V8 motorundan 530 bg (390 kW) güç sağlamaya devam edecek. Tüm motorlar 8 ileri Steptronic şanzıman ile satılacak. 520i hariç tüm paketlerde standart ya da opsiyonel olarak xDrive dört çeker sistemi de sunuluyor.

M Sport süspansiyon, Adaptive M süspansiyon ve Adaptive M Chassis Professional gibi sürüş keyfini ve konforunu optimize eden sistemlerle de donatılan yeni 5 Serisi'nin piyasaya çıkış tarihi henüz açıklanmadı. (Motor 1 TR)