Siyah maskeler güvenli mi?

Koronavirüsün dünyaya etkisi altına almasıyla birlikte maskelere ilgi arttı. Maskelerin fiyatlarının yükselmesi sonrası ise vatandaşlar 'nanoteknoloji siyah maske' diye tabir edilen renkli maskelere yöneldi. Peki ürün hangi kumaştan üretiliyor? Yıkanması sterilize edilmesi için yeterli mi?

Siyah maskeler güvenli mi?
Siyah maskeler güvenli mi?
Koronavirüsün dünyayı etkisi altına almasından sonra yeni ürünler de satılmaya başlandı. Bunlardan biri 'nanoteknoloji siyah maske' adıyla üretilen maskeler. Sosyal medyada sıkça reklamlarına rastladığımız bu maskeler dışarıda da birçok insan tarafından kullanılıyor. İşte yıkanarak tekrardan kullanımı mümkün olan maskelerle ilgili merak edilenler...

Ürünün resmi bir onayı bulunmuyor
Maskeler satıcılar tarafından; ‘koronavirüse karşı koruma', ‘Sağlık Bakanlığı onayı', ‘laboratuvar testleri', ‘uluslararası sertifika' gibi iddialarla satılıyor.

Gazete Karınca'da yer alan habere göre Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), piyasada sosyal medya üzerinden satılan ürünlerde 'Sağlık Bakanlığı onaylıdır' ibaresinin yer almasıyla ilgili olarak ürünün resmi bir onayının olmadığını belirtti. Yani 'Sağlık Bakanlığı onaylı' olduğu iddia edilen ürünlerin onay sürecinden geçmediğini ve barkod numaralarının gerçek dışı olduğu ortaya çıktı.

'Boya maddesi içeren maskeler alerjik reaksiyona neden olabilir'
Öte yandan her renkte üretilen 'nano maskeler'de kullanılan boyalarla ilgili Türk Dermatoloji Derneği ve Dermatoalerji Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Esen Özkaya, 'Kumaş boyaları da ciltte tahrişe yol açabilir. Ancak en önemli yan etki alerjik reaksiyon gelişimidir' diyerek şu uyarılarda bulundu:

Alerjik reaksiyon, temas bölgesinden başlayan, ancak bu bölgeyle sınırlı kalmayıp etrafa da yayılabilen kızarık ve ödemli zeminde minik su toplamaları ve şiddetli kaşıntı şeklinde kendini gösterir, hatta daha da şiddetlenebilir.

Maskeler yıkanarak sterilize edilebilir mi?
haberler.com'un haberine göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Medikal Meclisi Başkan Yardımcısı Veysi Cengiz Balçık, 'nano teknoloji' maskelerin söylenildiği gibi yıkanarak veya mikrodalga fırına atılarak sterilize edilmesiyle ilgili 'Yıkanarak veya mikrodalga fırına atarak maskelerin sterilize edilmesi imkansız. Bu maskeler hakkında şu anda elimizde hiçbir bilimsel veri yok. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da bilimsel verilerin olmadığını söyledi.

Maskelerde önemli olan filtrasyon işleminin yapılmasıdır. Yoksa herkes ağzına tülbent bağlasın dolaşsın böyle bir şey olmaz' dedi.