Sakaldan virüs bulaşır mı?

Sakaldan virüs bulaşır mı? Korona virüs tırnak aralarında yaşar mı? Köpekler dışarıdan eve korona virüs taşır mı? Korona nasıl bulaşır dışardan?

Sakaldan virüs bulaşır mı?
Sakaldan virüs bulaşır mı?
1-Sakal, corona virüs açısından bir risk unsuru mudur?
Eğer sakalımızın hijyenine özen gösteriyorsak bir risk unsuru olmaktan çıkar. Hasta bir bireyle yakın temasta bize gelen damlacıklar sakalımıza olduğu kadar ağzımıza, burnumuza da gelebilir. Zaten 1,5 metrelik sosyal mesafeyi sakalımız olsa olmasa da korumak zorundayız. Ayrıca sakalı olanlar ellerini su ve sabunla yıkamanın yanında sakallarını da su ve sabunla yıkarsa iyi olur.
Sakalımıza corona virüs bulaşırsa...
Sakalımıza içinde virüs olan bir damlacık bulaştı diyelim, bu virüs kendi kendine ağzımızın ya da burnumuzun içine yürümez; elimizle, dilimizle kendimiz götürürüz. Burada dikkat edilmesi gereken şey elimizi sabunladıktan sonra sakalımızı da sabunlamaktır.

2-Dezenfekte edilmiş bir ortama girmek, örneğin otobüse binmek neden riskli olsun?
Corona virüste risk kaç kişiyle ne kadar mesafede temas ettiğinize bağlıdır. Sayı ne kadar çoksa risk o kadar yüksektir. Dezenfekte edilmiş ortamda bile bu geçerlidir. Dezenfeksiyon önceden virüs varsa öldürür, sonrasını koruyamaz. Bu durum için sağlık kuruluşlarında ayrıca maske, eldiven gibi özel önlemler alınıyor.

3-Corona virüs nedeniyle uzun tırnaklar kesilerek kısaltılmalı mı?
Tırnakları kesmemizin artısı var. Zaten tırnaklar sadece corona virüs değil, birçok mikrobu barındırdığı için makul bir şekilde hep kesilmeli. Şu dönemde ise temizliğimize azami ölçüde dikkat etmeli; estetik kaygı ile hareket etmemeliyiz.

Tırnaklar fırçalanabilir de ama...
Ellerimizi sabunla ne kadar yıkarsak yıkayalım tırnak aralarını tam temizleyememe olasılığımız yüksek. Tırnakların fırçalanması bir çözüm olabilir ancak günde kaç kere ellerinizi yıkadığınızı düşünün, her sefer bu fırçalama işinin hakkıyla yapılması çok zor. O nedenle tırnakların kısaltılması faydalı.

4-Köpeğimizi gezdirdikten sonra eve sokarken nasıl temizlemeliyiz?
Corona virüsün köpeğe bulaştığı ile ilgili Hong Kong'da bir vaka oldu. Hatta sahibinden bulaştığı düşünüldü. Ancak sonra bir daha böyle bir vaka gösterilmedi. Bu virüs sadece insanda ve maymunda hastalık yapıyor. O nedenle köpek, kedi, kuş gibi evcil hayvanlar ya da çiftliklerde beslenen koyun, inek, tavuk gibi hayvanlarda sorun yok.Yine de belki patisi ile taşıyıcı olabileceği düşünülürse köpeğimizi, patilerini sokak kapısındayken yani eve girmeden önce sabunlu bir bezle silip ardından duruluyarak içeri alabiliriz. Köpeklere özgü (örneğin ameliyat sonrası bakımda kullanılan) antiseptik solüsyonlarla da yüzü dahil tüm vücutlarına temizlik işlemi uygulayabiliriz.