Prof. Dr. Mehmet Doğanay “Bu hafta çok kritik” diyerek uyardı!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeleri, salgın süreciyle ilgili olarak hayati uyarılar yaptı. Özellikle bu haftanın kritik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğanay, "hastalığı önlemenin çözümü vatandaştadır" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Doğanay “Bu hafta çok kritik” diyerek uyardı!
Prof. Dr. Mehmet Doğanay “Bu hafta çok kritik” diyerek uyardı!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Doğanay, ülkemizin koronavirüsle mücadelesine ilişkin Yeni Akit'e değerlendirmelerde bulundu. “İtalya ve Çin başta olmak üzere dünyanın her yerinde koronavirüsün artış grafiği Türkiye ile aynı şekilde yaşandı” diyen Prof. Doğanay, “Ülkemiz bu hafta itibari ile çok kritik bir döneme girdi. Vatandaşlarımıza ‘evde kalın' denildi. Alınan birtakım izolasyon önlemleri de buna eklenince Türkiye'de vaka görünmesi geciktirildi. Tabii ki ne kadar önlem alınsa da bu enfeksiyonun ülkemize de gelmemesi mümkün değildi” ifadelerini kullandı.

Eğrinin yönüne doğru yeni kararlar alacağız
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanarak uygulanmaya başlanan ek tedbirlerin hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Doğanay, şunları dile getirdi: “Ülkemizde tespit edilen koronavirüs vaka sayısı ilk bir hafta düşük seviyede seyrederken tüm dünyada olduğu gibi bizde de bir haftadan sonra aniden pik yaptı. Geldiğimiz son noktada ise Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun tavsiye niteliğindeki kararları da uygulamaya konularak ek tedbirler alındı. Alınan son ek tedbir kararları çok önemli. Vatandaşların önlemlere ne kadar uyduğunu bu haftanın bitiminde yine grafik yardımıyla göreceğiz. Eğer eğri Cuma günü aşağı doğru seyrederse alınan önlemlerin etkisini görmüş olacağız. Yok eğer yukarı doğru seyrederse o zaman tedbirlerimizi gözden geçirerek yeni tedbirler planlayacağız.”

Bu işin çözümü bizde!
Prof. Doğanay sözlerini şöyle tamamladı: “Koronavirüs tespit edilen vaka sayısı kontrolümüz dışında artarsa ister istemez sağlık hizmetlerinde de zorlanacağız. Bunun için vaka sayısını kontrol altında tutmamız gerekiyor. Eğer vatandaşlarımız ek tedbirlere de uygun davranırsa biz virüsü ancak o zaman kontrol altına alabiliriz. Yani çözüm vatandaşta.”

Prof. Dr. Mehmet Doğanay “Bu hafta çok kritik” diyerek uyardı!

Herkes potansiyel taşıyıcı
Tespit edilen koronavirüs vaka sayısının hızlı artış dönemine girdiğini vurgulayan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü de şunları söyledi: “Çin başta olmak üzere diğer ülkelerdeki vakalarda da hastalarda bazen öksürük ya da yüksek ateş gibi belirtiler görünmüyor. Dolayısıyla farkında olmadan virüs taşıyor olabiliriz. Hepimiz potansiyel bir virüs taşıyıcısıyız. İşte bu noktada hastalığın yayılımını önlemek amacıyla zorunlu olmadıkça evden çıkmamamız ve sosyal izolasyon kurallarına uymamız hayati önem taşıyor.”

Prof. Dr. Mehmet Doğanay “Bu hafta çok kritik” diyerek uyardı!

Psikolojik sağlığın önemi
Psikolojik sağlığın önemine değinen Klinik Psikolog Merve Koyuncu ise uzmanların tavsiyelerine uymanın önemine dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Uzmanlarımızın tavsiye ettiği gibi sosyal izolasyonda olmak ve gerekmedikçe dışarıya çıkmamak ayrıca hijyen kurallarına uymak bu sürecin en önemli parçası. Sosyal izolasyon süreciyle birlikte televizyon ve internetle daha çok vakit geçirmeye başladık. Bununla beraber dünyanın pek çok yerindeki koronavirüs haberlerini ve videolarını daha yakından takip eder olduk. Sürekli bu videoları takip etmek ve tüm haberleri dinlemek, haberler bittiğinde de aynı konuları konuşmayı sürdürmek psikolojik dayanıklılığımızı olumsuz yönde etkiliyor.”

Felaket senaryodan kaçının
Böyle dönemlerdeki yoğun kaygı, panik ve stresin uzun süreli devam etmesi halinde psikolojik sağlığımızı bozacağını belirten Koyuncu, şöyle devam etti: “Eğer bu süreçte stresle baş edemezsek psikolojik problemleri olanlarda (depresyon, kaygı bozuklukları, obsesyonlar vb.) bu rahatsızlıkların tetiklenmesi ya da artması söz konusu olabilir. Sürekli virüsle ilgili video ve haber dinlemek ve gün içindeki konuşmalarda ya da kendi kendimize kaldığımız anlarda zihnimizde felaket senaryoları üretmeye devam etmek vücudumuza ‘hastalık', ‘yakın ve büyük tehlike' mesajı verir. Vücudumuz da aldığı bu mesaja uygun şekilde davranmaya başlayabilir. Bedenimiz hasta olduğumuza inanır ve gerçek olmayan koronavirüsle uyumlu belirtiler göstermeye başlayabilir.”