'Özgürleşen Umutlar', Kadın Cezaevlerini Aydınlatacak

AB tarafından finanse edilerek gerçekleştirilen 'Özgürleşen Umutlar' projesi, Adalet Bakanlığınca belirlenen Sivas, Kayseri, Adana, İçel, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir illerindeki cezaevlerini aydınlatacak TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun: '25 yıldır, farklı konularda projeler üreterek çocuklarımıza hizmet etmeye gayret ediyoruz. Biz çocuklarımız için çalışmaya devam ederken projelerimizi destekleyen proje ortaklarımızdan da güç alıyoruz'

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programının Beşinci Dönemi (CSD-V) kapsamında AB tarafından finanse edilerek gerçekleştirilen "Özgürleşen Umutlar" projesi, Adalet Bakanlığınca belirlenen Sivas, Kayseri, Adana, İçel, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir illerindeki cezaevlerinde çalışmalarını sürdürülecek.

Şişli'de bir otelde düzenlenen basın toplantısında, cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş çocukların, temel ihtiyaçlarının karşılanması, annelerin çocuklarıyla olan diyaloglarının ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen projenin tanıtımı yapıldı.

Adalet Bakanlığı, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ve ANTIGONE tarafından hayata geçirilen "Özgürleşen Umutlar" projesi kapsamında, ceza infaz kurumlarında annelerin çocuklarını büyütürken yaşadıkları zorluklarla mücadele etmeleri ve çocuklarıyla doğru iletişim kurmaları sağlanıyor. Ayrıca anneler, kişisel farkındalık, öz güven, kriz yönetimi ve kişisel gelişim konularında da destekleniyor.

Ceza infaz kurumlarında kalan çocuklar için önemli bir unsur da infaz koruma memurlarının olduğuna dikkat çekilen projede, ceza infaz kurumu çalışanlarıyla yapılacak çalışmalarla, mahkumların yaşadığı zorluklar konusunda çözüm odaklı yaklaşım üretmeleri, yaşadıkları stresle baş etme yollarının anlatılması hedefleniyor.

- "25 yıldır, çocuklarımıza hizmet etmeye gayret ediyoruz"

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, gazetecilere yaptığı açıklamada, toplam 15 ay sürecek projede gerçekleştirilecek çalışmaların, ortakları ve hedef kitlesi konusunda bilgi verdi.

"Okumak Her Çocuğun Hakkıdır" sloganıyla 25 yıl önce yola çıkan TOÇEV'in, çocukların eşit koşullar içinde eğitim almalarını ve eşit haklara sahip olmalarını amaç edindiklerini belirten Uygun, "25 yıldır bu amaçla birlikte, farklı konularda projeler üreterek çocuklarımıza hizmet etmeye gayret ediyoruz. Biz çocuklarımız için çalışmaya devam ederken projelerimizi destekleyen proje ortaklarımızdan da güç alıyoruz." diye konuştu.

Uygun, Türkiye ve AB arasında CSD-V kapsamında AB tarafından finanse edilen "Özgürleşen Umutlar" projesinin Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve ANTIGONE ortaklığı ile hayata geçiyor olmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Projemizi daha önce iki dönemde de aldığımız Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı desteği ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü onayı ile ceza infaz kurumlarında projemizin devamlılığını sağlayan projeler gerçekleştirdik. 10 ayda bin 20 anne, 810 çocuk, 500 infaz ve koruma memuru eğitim aldı. Proje boyunca 20 bin 180 kilometre yol yaptık şimdi de yine aynı hedeflerle farklı ceza infaz kurumlarını ziyaret ederek anne ve 0-6 yaş grubu çocuklara ulaşacağız.

Anne ile çocukların yaşadıkları sınırlı alanda kaliteli ilişki kurabilmeleri, annelik becerilerini geliştirebilmeleri ve çocuklarıyla birlikte geçirdikleri zamanı oyun ve şarkılarla etkin şekilde yönetebilmelerini sağlayacaklarını göstermek istiyoruz. İnfaz ve koruma memurlarıyla da çalışmalar yürüterek stres düzeyi, kriz yönetimi, çocukla iletişim ve ilişkiler konulu başlıklar aslında onların hem çalışma ortamında hem de özel yaşamında faydalanacakları eğitimler hedefliyoruz. Yine ölçümleme çalışmalarıyla proje sonundan ortaklarımızla bir araya gelerek kamuoyu ile proje çıktılarını paylaşacağımız bir toplantı düzenleyeceğiz."

- "TOÇEV'le Özgürleşen Umutlar' projesinde yer almaktan çok mutluyuz"

ANTIGONE adına söz alan proje koordinatörü Konstantina Pantziou ise "TOÇEV'le birlikte 'Özgürleşen Umutlar' projesinde partner olarak yer almaktan çok mutluyuz. Yunanistan'daki ceza infaz sistemi içerisinde annesinin yanında kalan çocuklarla ilgili yapılan iyi uygulamalar, annelere, annelik becerileri üzerinde yapılan çalışmalarla ilgili örnekleri proje kapsamında paydaşlarımızla birlikte uygulamalı bir şekilde paylaşacağız, tartışacağız ve birlikte geliştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Böylelikle, "Hem Türkiye'deki hem de Yunanistan'daki sistem içinde daha iyiye nasıl ulaşırız, hem çocuklar hem de anneler için neler yapabiliriz, kendimizi nasıl geliştiririz?" gibi sorular üzerine yoğunlaşacaklarının bilgisini veren Pantziou, şunları kaydetti:

"Bütün bu soru ve sorunlar üzerinde titizlikle ve hassasiyetle çalışacağız. Projemizin sonunda bir çıktı oluşacak ve biz bunu aynı zamanda kendi ülkemizde de adalet sistemi içerisinde bir politika geliştirme aracı olarak sunacağız. Burada da Yunanistan'daki mevkidaşlarıyla birlikte nasıl çalışmalar yapıyorlar, biz Yunanistan'da neler yapıyoruz, onlar Türkiye'de neler yapıyorlar, nasıl projeler geliştiriyorlar, yaşadıkları zorlukları nasıl atlatıyorlar birlikte bunları paylaşacağız ve daha sonra ortak bir çözüm noktasında buluşmaya çalışacağız. Bu da bizi çok heyecanlandırıyor."

Toplantıya, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Nedim Elbistan, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı İstanbul Temas Noktasından AB İşleri Uzmanı Sinem Bölükbaşı ve proje kapsamında çalışacak olan ceza infaz kurumu personeli katıldı.
Kaynak: AA