İzmir Milletvekili Kaya'dan, 'Küçük Menderes' Açıklaması

AK Parti MKYK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Küçük Menderes nehriminin temizlenmesi mücadelesine devam edeceklerini bildirdi.

Kaya, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Küçük Menderes'te temizlik çalışmalarının sürdüğü bildirdi.

Küçük Menderes Havzası'nda bulunan Torbalı, Ödemiş, Tire, Kiraz, Selçuk, Bayındır ve Beydağ ilçelerindeki tüm paydaşlarla birlikte hareket edeceklerini bildiren Kaya, nehri kirlilikten kurtaracaklarını aktardı.

DSİ ekiplerinin nehirde çalışmalarına hızla devam ettiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Torbalı'dan Küçük Menderes'in denize ulaştığı mansap noktasına kadar olan nehir yatağı boyunca ıslah çalışması yapılacak. Burada yürütülen makineli çalışmalar sonucunda Küçük Menderes Nehri'nin en kirli kabul edilen bölümünde ciddi bir temizlenme gerçekleşmiş olacak. Şu anda nehir yatağının 30 kilometrelik kısmına denk gelen bölümünde çalışma yürütülüyor. Böylece Torbalı Sağlık'tan başlayarak Selçuk Belevi mevki, ardından D550 İzmir-Aydın yolu köprü altı ve Selçuk sonrası kısım, son olarak da denize dökülmeden önceki bölüm Pamucak noktası ıslah edilmiş olacak."

Daha önceden yine DSİ tarafından sürdürülen çalışmalarla, Küçük Menderes'e suyunu akıtan Torbalı'daki Fetrek Çayı'nda ıslah gerçekleştirildiğini hatırlatan Kaya, "Fetrek Çayı ana yatağında 2015 yılında başlayan çalışmalarla, 22 bin metrelik uzunluk boyunca talveg düzenlemesi, sedde imalatı ve tahkimat yaparak çay yatağını ıslahı ettik. Burada etap etap bir çalışma söz konusu. Fetrek'te 1. Etap bitti, şimdi sırada 2. Etap var. Onu da gerçekleştireceğiz ve Küçük Menderes'in kurtulması için çevresel etkenleri ortadan kaldırma mücadelemize devam edeceğiz." diye konuştu.

Kaya, nehrin bölgedeki mandıra ve zeytinyağı fabrikası gibi tesislerden gelen atıklarla kirlendiğini, Torbalı'dan itibaren ağır endüstriyel atıkların da karışmasıyla kirlilik yükünün iyice arttığını ifade etti.

Küçük Menderes Havzası'ndaki tüm paydaşları bir araya getirmeyi planladıklarını bildiren Kaya, "Küçük Menderes'i kurtarmak geleceğimizi kurtarmaktır. Bunun için aklın ve bilimin ışığında yapılması gerekenlere bakacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA