Batman'da 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı

Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde "4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" açıldı.



Fuarda aralarında okul öğrencileri tarafından üretilen 3D lazer yazıcı, lazer CNC cihazı ve dizel araç motor pompaları test cihazı, çeşitli robotlar, deterjan ve suyun orantısını elektronik olarak ayarlayan sistemin de olduğu 34 proje görücüye çıktı.

"4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" Koordinatörü Fuat Tarhan, okulda ürettikleri 3D lazer yazıcı ve lazer CNC sayesinde artık okulun dışa bağımlılığının kalmadığını söyledi.

"3D lazer yazıcı, lazer CNC cihazımızı kendimiz ürettik." diyen Tarhan, şunları kaydetti:

"Bu cihazların piyasadakilerden farkı kendi üretimimiz olduğu için her türlü teknik desteği kendimiz sağlıyoruz. Teknik desteği dışarıdan aldığınız zaman bu sefer dışarıya bağımlı oluyorsunuz, bir parçası bozulduğunda artık onu kullanamıyorsunuz. Çünkü şuan bir çok okulda bu cihazlar alınmış, parçalar bozulduğu için makineler atıl durumda ama biz kendi okulumuz imkanlarıyla ürettiğimiz için parçaları da kendimiz tedarik ediyoruz. Bununla beraber bölgemizdeki okullarımız artık robot projelerine daha rahat hazırlanabilecekler."

- Dizel araç enjektör temizleme cihazı geliştirdiler

Araç Teknolojileri Bölümü öğrencisi Fesih Geyik ise, dizel araçlarda enjektör temizleme cihazı geliştirdiklerini söyledi.

Projesini fuarda tanıtan Geyik, "Şuan dizel araçlardaki enjektör sistemini tanıtıyoruz. Enjektör sistemi eğer bozuksa onu geliştirdiğimiz test cihazına bağlayarak basıncını ölçüyoruz. Böylece enjektör içerisine gelen yakıtı dışarıdan izliyoruz. İstenilen değerlere getirerek çalışmasını sağlıyoruz." dedi.

Öğrenci Helin Altun ise, kimyasal karışımlarla sis bombası elde ettiğini söyledi.

Kaynak: AA