Uluslararası İnsan Hakları İzleme Teşkilatı'ndan Musul'daki Bir Hapishanede İşkence Yapıldığı İddiası

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak’ın Musul şehrinde bir hapishanede işkence yapıldığını iddia etti.

İnsan Hakları Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Irak’ın Musul şehrindeki bir tutukevinde insan haklarını ihlal eden kişiler hakkında bir rapor yayımlamasından ve bunu yetkili kişilerce paylaşmasından aylar sonra, 2019’un ilk aylarında yine Musul’da bir cezaevinde, Iraklı görevlilerin işkence uyguladığını iddia etti. İnsan Hakları Gözetleme Örgütü, Irak hükümetinin, Örgütün iddiaları soruşturma konusunda alınan kararla ilgili gönderdiği 2 mektuba da cevap vermediğini açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Orta Doğu Temsilcisi Yardımcısı Lama Fakih "Eğer Irak hükümeti güvenilir işkence raporlarını görmezden geliyorsa insan hakları ihlalinin devam edeceği açıktır. Yetkililerin işkence iddialarını ciddiye alması için ne gerekecek?" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ağustos 2018’de İçişleri Bakanlığının idaresi altında bulunan Musul civarındaki cezaevi tesislerinde işkence iddialarını rapor etmişti. Raporun, daha önceki iki tutuklunun ve oğlu sorgu sırasında hayatını kaybeden bir babanın ifadelerine dayandırıldığı belirtilerek tutukevinde 4 ay tutuklu kalanların kendilerine işkence uygulayan 4 İçişleri görevlisinin isimlerini İnsan Hakları İzleme Örgütüne verdiği kaydedildi.
Kaynak: İHA