Zonguldak'tan Kısa Kısa

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, sigaranın birçok hastalığın temel etkeni olduğunu belirtti.

Güner, yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını bildirdi.

Bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağının tahmin edildiğini ifade eden Güner, şunları kaydetti:

"Sigara kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı başta olmak üzere birçok solunum yolu hastalığının temel etkenidir. Sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavi edilebilir. Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor."

- GMİS yöneticilerinden ziyaret

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ile şube yöneticileri, Karadeniz Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği'ni ziyaret etti.

Mutlu, ziyarette yaptığı konuşmada, herkesin birer engelli adayı olduğunu belirtti.

"Onların sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak, onlara destek olmak herkesin görevi" diyen Mutlu, "Maden işçileri olarak engellilerimizin her zaman yanında olduk. Bundan sonra da yanlarında olmaya, onlara destek olmaya devam edeceğiz." dedi.

Kaynak: AA