Almanya'da Thüringen Eyalet Meclisi Seçimlerinde Sol Parti Birinci Çıktı

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), bir önceki seçimlere göre oy oranını iki kattan fazla artırdı Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ise bu seçimde eyalet tarihinde en düşük oy oranını alarak yarışı üçüncü tamamladı.

Almanya’nın Thüringen Eyalet Meclisi seçimlerinde Sol Parti oyların yüzde 31’ini alarak birinci oldu.

Thüringen eyaletinde dün yapılan seçimlere ilişkin geçici resmi sonuçlar açıklandı.

Sol Parti 2014’te yapılan bir önceki seçimlere göre oyunu yüzde 2,8 artırarak yüzde 31 ile birinci oldu. Sol Parti böylelikle Almanya'da ilk kez bir eyalette en fazla oyu almış oldu.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, oyunu söz konusu döneme göre yüzde 12,8 artırarak yüzde 23,4 ile ikinci sırada yer aldı. Thüringen eyaletinde ilk kez katıldığı 2014 seçimlerinde yüzde 10,6 oy alan AfD'nin, bu seçimde oylarını iki kattan fazla artırması dikkati çekti.

- Başbakan Merkel’in partisi ciddi oranda oy kaybetti

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ise 2014’te yapılan seçimlere göre yüzde 11,7 oranında oy kaybederek yüzde 21,8 ile üçüncü oldu. Thüringen'de şimdiye kadar yapılan tüm meclis seçimlerinde birinci çıkan CDU, bu seçimde eyalet tarihinde en düşük oyu aldı.

Geçici resmi sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) de yüzde 4,2 oy kaybetti ve yüzde 8,2 ile dördüncü oldu.

2014’e göre 0,5 kayıpla bu seçimde yüzde 5,2 oy alan Yeşiller ile oyunu yüzde 2,5 artırarak yüzde 5 oy alan Hür Demokrat Parti (FDP) de eyalet meclisine girmeyi başardı.

Bu sonuçlara göre, eyalet meclisinde Sol Parti 29, AfD 22, CDU 21, SPD 8 sandalye kazanırken, Yeşiller ve FDP 5’er milletvekili çıkardı.

Thüringen eyaletini son 5 yılda Sol Parti, SPD ve Yeşillerin kurduğu üç partili bir koalisyon hükümeti yönetiyordu.

Ancak bu seçimlerde koalisyon ortağı olan partilerin mecliste elde ettikleri sandalye sayısı yeniden bir hükümet kurmak için yetmiyor.

CDU yetkililerinin AfD ve Sol Parti ile koalisyon kurmak istemediği yönünde yaptıkları açıklamalardan dolayı eyalette koalisyon görüşmelerinin çetin geçmesi bekleniyor.
Kaynak: AA