'Ülkemizi Ve Birçok Dünya Ülkesini Besleyecek Konumdayız'

Dicle Un Sanayicileri Derneği Başkan Veysi Duyan, Türkiye'de un kıtlığınin olmadığını belirterek, birçok dünya ülkesini besleyecek konumda olduklarını söyledi.

Duyan, Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde un üreticileriyle yaptığı açıklamada, son günlerde bir çuval unun 175 lira olduğunu, fırıncıların un bulamadığını, "fabrikalar un satmıyor" gibi asılsız ve gerçeği yansıtmayan haberler çıktığını ifade etti.

Konuyu spekülatif hale getiren bazı fırsatçıların sorunun kaynağını un ihracatına dayandırarak Tarım ve Orman ile Ticaret bakanlıklarını yanlış bilgilendirmeleri sonucunda 6 Eylül itibarıyla un ihracatının geçici olarak yasaklandığını belirten Duyan, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu olarak 5 milyon un çuvalını, tanesini 95 liradan satmayı taahhüt ettiklerini hatırlattı.

Bu kampanyada Dicle Un Sanayicileri Derneği olarak 1 milyon 100 bin çuval un satma taahhüdünde bulunarak milli duruş sergilediklerini aktaran Duyan, şunları kaydetti:

"Türkiye un sanayici ihracatçısı olarak un ihracatında dünyada birinci sırada olup, ülkemize yılda 1 milyar dolar döviz girdisini sağladığımızı gururla ifade etmek istiyorum. Bölgemizde un sanayi, sektörü ihracatçıları olarak, ihracat rakamının yüzde 40'ını karşılamaktayız. Gelinen noktada, un sanayicileri olarak bölgemizde, hem ülkemizin milli meselesi olan ekmeğimize ve ihracatına katkı sağlamaktayız. İhracat yasağından önce, gümrük sahalarında bulunan tırlara, konteynırlara, gemilere yüklü ihracat yükleri herhangi bir çözüm bulunarak yurt dışına sevk edilmelidir. Bu ürünler için ihracatçı, nakliye, ambalaj, buğday ve elektrik gibi tüm masraflara katlanmıştır. Bu ürünleri geri çekmesi çok büyük operasyonel maliyetlere sebebiyet verecek, ürün bedelini tahsil edememesi firmaları finansal sıkıntıya sokacaktır.

Bu konunun bir an önce çözülmesi un sanayicilerini rahatlatacak, ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlayacaktır. Un ihracatına getirilen kısıtlamanın ticaretimizin önünü kesip, yurt dışı pazar kaybına da sebep olacağı bilinmeli, ülkemize döviz kazandırmanın bir milli mücadele unsuru olduğu bilinci ile ihracat kısıtlamasına bir geçiş süresi verilmesini gerektiği düşüncesindeyiz. Un sanayisi ihracatçıları olarak, ülkemizi ve birçok dünya ülkesini besleyecek durum ve konumdayız. Türkiye'de un kıtlığı yok, kimse panik yapmasın."

Kaynak: AA