'Van Gölü'nü Beraber Koruyalım'

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bölgenin en önemli değerlerinden Van Gölü'nün kirlilikten korunması için basın açıklaması yapıldı.

Van Gölü kirliliğine dikkat çekmek amacıyla Kız Taşı mevkisinde bir araya gelen vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri adına konuşan Belediye Başkanı Necati Gürsoy, gölün korunması için herkesin çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Kirliliğin önlenmesi için Van Gölü Koruma Kanunu'nun en kısa zamanda çıkarılması gerektiğini belirten Gürsoy, havaların ısınmasıyla insanların bölgeye akın ettiğini söyledi.

Son zamanlarda gündeme gelen kirliliğin çok sıcak geçen mevsimlerde göl dibindeki yosunların patlamasından kaynaklandığına dikkati çeken Gürsoy, şu değerlendirmelerde bulundu.

"Van Gölü'ne sahip çıkmamız lazım. Bu göldeki kirliliğin önlenmesi sadece belediyelerle mümkün olabilecek bir durum değil. Bunun için bakanlıklar nezdinde bilim adamlarının da yardımlarıyla kirliliğin nedenlerinin araştırılması lazım. Atık suları tamamen arıtıp Van Gölü'ne vermemiz lazım. Van Gölü'nde yaşanan bu sorunun bir devlet politikası olması lazım. Adilcevaz Belediyesi olarak Van Gölü Koruma Kanunu'nun çıkarılması noktasında ilgili bakanlıklarla ve milletvekillerimizle bu konuyu görüştük. Van Gölü, bölgemizin en büyük problemidir. Bu problemi çözmek hepimizin en büyük önceliğidir. Halkımızın da temizlik konusunda daha duyarlı olması gerekiyor. Herkes üzerine düşen sorumlulukları yerine getirirse bu tür problemleri en aza indirmiş olacağız."

Van Gölü Havzası Koruma Kurulu adına açıklama yapan Avukat Kadir Köstekçi ise kirliliğin önlenmesi konusunda gerekli çalışmaların acilen yapılması gerektiğini ifade ederek, "Yaklaşık bir milyon nüfus Van Gölü kıyısında yaşamaktadır. Toplumsal ve bireysel olarak bilinçsizce bu doğa harikası yaşam kaynağımızı kirletmeye devam ediyoruz. Van Gölü sahilini özellikle yaz aylarında kullanan birçok vatandaşımız çöplerini sahilde bırakıyor. Van Gölü havzasında bulunan yerleşim yerlerindeki atık suları, sanayi ve hayvancılıktan gelen atıklar ve kanalizasyonlar göle akmaktadır. Bu nedenle göle girilen alanlar gittikçe azalmakta, sahillerimiz her geçen gün daha fazla kirlenmektedir. Bu nadide gölün gelecek nesillere aktarılabilmesi için Van Gölü Koruma Kanunu'nun ivedilikle hayat bulması önem arz etmektedir." diye konuştu.

Adilcevaz Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ümit Aldağ da son zamanlarda çevresel atıklardan dolayı Van Gölü'nde bir kirliliğin yaşandığına işaret ederek, hep birlikte gölün kirlenmesinin önüne geçmek için çaba göstermeleri gerektiğini kaydetti.

Açıklamaların ardından Van Gölü sahilinde temizlik yapıldı.

Kaynak: AA