Kocaeli'nin Ağustos Ayı Dış Ticaret Rakamları

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: 'Ağustos ayında Kocaeli ihracatının yüzde 3,7 arttığını ve bu yönüyle Türkiye genelinden ayrıştığını görüyoruz. Önümüzdeki dönem ihracat artışlarının ivmeleneceğini düşünüyoruz'

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ağustos ayında Kocaeli ihracatının yüzde 3,7 arttığını, bu yönüyle kentin Türkiye genelinden ayrıştığını gördüklerini belirterek, "Önümüzdeki dönem ihracat artışlarının ivmeleneceğini düşünüyoruz." dedi.

Zeytinoğlu, Kocaeli gümrüklerine göre ağustos ayında kentten yapılan ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Ağustos ayında Kocaeli'den yapılan ihracatın 1,7 milyar dolar, ithalatın ise 3,1 milyar dolar olduğunu belirten Zeytinoğlu, geçen yılın ağustos ayına göre kent gümrüklerinden yapılan ihracatın yüzde 3,7 artarken, ithalatın yüzde 17,3 gerilediğini belirtti.

Zeytinoğlu, ağustos ayında Türkiye ihracatının yüzde 13,7'sini Kocaeli'nin gerçekleştirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ağustos ayında otomotiv sektöründeki bakım duruşları ve 9 günlük Kurban Bayramı tatiline rağmen Kocaeli ihracatının yüzde 3,7 arttığını ve bu yönüyle Türkiye genelinden ayrıştığını görüyoruz. Önümüzdeki dönem ihracat artışlarının ivmeleneceğini düşünüyoruz. Kocaeli ihracat artışında kimya, makine, demir ve çelik sektörlerinin etkisinin olduğu görülmektedir. İlimiz ihracatının hemen hemen yarısını gerçekleştirdiğimiz otomotiv sektörünün bakım duruşları nedeniyle aylık ihracatı azaldı. Ağustosta Kocaeli ihracatına en fazla katkı kimya sektöründen gelirken otomotiv ikinci sırayı aldı."

Ocak-ağustos döneminde Türkiye dış ticaretinin yüzde 19,7'sini Kocaeli'nin karşıladığına değinen Zeytinoğlu, kentin tek başına ülke ihracatının yüzde 16,7'sini ve ithalatının ise yüzde 21,8'ini karşıladığını aktardı.
Kaynak: AA