'İncir Bahçe Günü'

Yalova'da 'Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar' projesi kapsamında 'İncir Bahçe Günü' düzenlendi.

'İncir Bahçe Günü'
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığınca desteklenen ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün de ortaklarından biri olduğu "Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar" projesi kapsamında "İncir Bahçe Günü" etkinliği gerçekleştirildi.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen programa Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, proje ortakları Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ Genel Müdürü Fetullah Bingül, Bursa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Fehmi Yıldız, proje koordinatörü Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu, kurum müdürleri, kurum temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Boz, hasat sonrası kayıpların literatürde yüzde 40'tan başladığını söyledi.

Boz, "Eğer hasat sonrasında düzenli takip edilmezse ürününü tamamının bile, bir yıllık emeğinin tamamının bile yok olmasıyla karşı karşıya kalınabiliyor. Dolayısıyla hasat sonrasının doğru takip edilmesinin ne kadar önemli olduğu sadece buradan ortaya çıkmaktadır." diye konuştu.

Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu ise, projenin 7 ortağının bulunduğu belirtti.

İstanbullu, gıda kaybının sadece üretimde değil, üretimde kullanılan doğal kaynakların kaybı ile gösterildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Gıdalarda ilk tarımsal üretimden son tüketime kadar tüm gider zinciri boyunca kayıplar olmaktadır. Bizim bu tarımsal üretimde, taşıma, depolamada işte paketlemede, satış, dağıtım ve tüketimde olmak üzere bu projenin genel eksenini tek cümle ile ifade edersek Bursa'da hasat edilen bir inciri Van'da son tüketiciye kadar, son tüketici onu satın alana kadar ne kadar kayıp var? Bu projede 7 ortağımız olan konusunda uzman kurumlar, hepimiz bir iş paketini yapıyoruz."

- "Şehir adına pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini biz gerçekleştirelim"

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ Genel Müdürü Fetullah Bingül de, kurum olarak proje içerisinde bireylerin pazarlama olanaklarıyla ilgili paketi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Birebir işin içinde pazarlama faaliyetini yürütür pozisyonda olduklarını vurgulayan Bingül, şöyle konuştu:

"Gittiğimiz her fuarda ve yaptığımız her çalışmada farklı bir misyonla kamu iştiraki olmanın sorumluluğu ve bilinciyle Bursa'yı tanıtalım, Bursa'nın ürünlerini tanıtalım ve elde ettiğimiz bu bağlantılarla Bursa'daki şehir ekonomisine katkı sağlayalım. Satan iller biz olmak zorunda değiliz. X,Y, Z firmaları da satan firmalar olabilir. Onlar arasındaki ilişkiyi biz kuralım. Aralarındaki ticareti biz oluşturalım. Şehir adına pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini biz gerçekleştirelim. Ticaretini şehrimizin güzide üreticileri, satıcıları, pazarlayıcıları kazansınlar. Maksadıyla çalışıyoruz."

Bursa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Fehmi Yıldız ve Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar da birer konuşma yaptı.

Program sonrasında enstitüdeki incir bahçeleri ziyaret edilerek türler yerinde incelendi.
Kaynak: AA