'Dünya Sepsis Günü'

TDCY Başkanı Prof. Dr. Bilgin Cömert: 'Sepsise bağlı ölümlerin en az yüzde 15'i aşılama, hijyenik önlemler, erken tanı ve hızlı tedavi yöntemleriyle önlenebilir'

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği (TDCY) Başkanı Prof. Dr. Bilgin Cömert, halk arasında "kan zehirlenmesi" olarak bilinen sepsis hastalığına bağlı ölümlerin aşılama, hijyenik önlemler, erken tanı ve hızlı tedavi yöntemleriyle en az yüzde 10-15 oranında önlenebileceğini söyledi.

Dünya Sepsis Günü dolayısıyla bir otelde düzenlediği basın toplantısında Cömert, sepsisin tedavi edilmezse birçok organın çalışmasını etkilediği için ani ölümlere sebep olabildiğini belirtti.

Hastalığın dünya genelinde yılda 30 milyondan fazla bireyi etkilediğini ve 8 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu anlatan Cömert, "Sepsis tüm dünyada giderek artan bir tehdittir ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde sıklığı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, Mayıs 2017'de sepsisin önlenmesini, tanınmasını ve tedavisini küresel bir öncelik olarak kabul etmiştir." ifadelerini kullandı.

Cömert, sepsise bağlı ölümlerin aşılama, hijyenik önlemler, erken tanı ve hızlı tedavi yöntemleriyle en az yüzde 10-15 oranında önlenebileceğini vurguladı.

Dernek olarak Dünya Sepsis Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Cömert, yıl içinde de gerçekleştirdikleri konferanslar ve sempozyumlarla hastalığa ilişkin farkındalığı artırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA