Edirne'de 'Osmanlı Sağlık Gelenekleri' Toplantısı Düzenlenecek

Edirne'de Trakya Üniversitesi ve tıp tarihine katkı sağlayan, merhum Dr. Ratip Kazancıgil anısına "Osmanlı Sağlık Gelenekleri" toplantısı düzenlenecek.

Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde 7-8 Eylül tarihlerinde Edirne Valiliği, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Türk Tıp Tarihi Kurumu işbirliğinde düzenlenecek etkinlik Dr. Ratip Kazancıgil'i anma oturumu ile başlayacak.

- Dr. Ratip Kazancıgil'in özgeçmişi

Kazancıgil, 1920 Malatya doğumludur. İlk ve orta öğrenimini doğduğu ilde tamamlamış ve 1943 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak doktorluk hayatına başlamıştır. İlk görev yeri Aydın Merkez Sıtma Savaş Tabipliği’dir. Daha sonra 1950 yılında Edirne’ye atanmış ve Trakya Sıtma Savaş Bölge Başkanlığı görevini yürütmüştür. 1960-85 yılları arasında Edirne Sağlık Müdürlüğü görevini aralıksız yürüten Kazancıgil, 1979-1981 yılları arasında, 61 yaşındayken İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Deontoloji ve Tıp Tarihi doktorasını tamamlamış ve ardından yardımcı doçent olarak Trakya Üniversitesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nı yürütmüştür. İkinci kez emekliliğin ardından 1992 yılından itibaren ise bu ana bilim dalındaki görevine fahri olarak devam etmiştir. "Edirne’yi Tanıtma ve Turizm Derneği" ile "Edirne Musiki Derneği" olmak üzere birçok derneğin kuruculuğunu, başkanlığını ve yöneticiliğini yapmıştır. Edirne tarihi ile yakından ilgilenerek ömrünü bu tür çalışmalara adamıştır. 30 civarında Edirne tarihi ve kültürü ile ilgili kitabı ve sayısız makalesi bulunmaktadır. Kendisine ait yüzlerce kitaptan oluşan kütüphanesini Trakya Üniversitesine bağışlamış ve Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Bölümü'nde kendi adına bir kütüphane oluşturulmuştur.

Kaynak: AA