Özbekistan'dan Yabancılara Yatırım Yapma Ve Vize Kolaylığı

Özbekistan hükümeti, ülkede yatırım yapacak veya işletmelerin hisselerini satın alacak yabancılara bazı yatırım yapma ve vize kolaylığı tanıdı.

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından imzalanan "Ülkede yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tedbirler" kararına göre, en az 200 bin dolar miktarında yatırım yapacak veya işletmelerin hisselerini satın alacak olan yabancılara 3 yıllık Özbekistan vizesi süresini sınırsız uzatma hakkı tanındı.

Söz konusu kararla, yabancı yatırımcı iştirakiyle kurulacak işletmelerdeki yabancıların payının en az yüzde 30 olma zorunluluğu da yüzde 15'e indirilirken, yabancı sermayeli işletmelerde yabancı özel şahısların iştirakini kısıtlayan ve sadece yabancı tüzel şahısların yer alabileceği talebi de iptal edildi. Kararla, ayrıca yabancı sermayeli statüde kurulacak işletmelerin tüzük sermayesinin en az 76 bin dolar olma zorunluğu da 50 bin dolara düşürüldü.

Kararda, ayrıca ülkenin öncelikli sektörlerine büyük miktarda yatırım yapacak yabancılara da "fahri vatandaşlık" verme uygulamasını başlatılması konusunda İçişleri Bakanlığının teklifte bulunması istendi.

Son dönemde ülkede iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik önemli adımların atıldığı Özbekistan'da resmi istatistiklere göre, ocak-haziran aylarında 963 yabancı yatırımlı işletme kuruldu.

Kaynak: AA