BEÜ Senatosu'ndan ABD'ye Tepki

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Senatosu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik açıklama ve yaptırımlarına tepki gösterdi.

BEÜ Senatosu'ndan yapılan açıklamada, milletlerarası hukukta yaptırım kararının, belirli bir düzen için uygun davranışı sağlayacak tedbir araçları olarak tanımlandığı, ancak hukuka aykırılık teşkil eden fiili önleme ya da cezalandırma amacına yönelik olabileceği belirtildi.

Hukuki olan bu hakkın, tüm dünya devletlerini temsilen uluslararası toplumun rızasını kazanmış evrensel nitelikteki kurumların kullanabileceği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak ABD çeşitli tarihlerde ikili ilişkilerinde sorun yaşadığı neredeyse her ülkeye (İran-1979/2006, Kuzey Kore-1950, Suriye-1986, Sudan-1993, Küba-1958) sahip olduğu gücü kullanarak yaptırım uygulamış, bu ülkeleri adeta cezalandırmıştır. Özellikle hala devam eden Donald Trump yönetimi döneminde ABD'nin uluslararası hukuka aykırı fiilleriyle ülkelerin meşru haklarını ve yönetimlerini tehlikeye atacak saldırı niteliğindeki davranışları artmıştır.Son olarak ülkemizde terör örgütü ile irtibatı olduğu iddiasıyla tutuklanan Andrew Brunson'ın iadesini isteyen Trump'ın, bu isteği yerine getirilmediği için ülkemize de yaptırım kararı alınmıştır. Tüm ülkeyi kapsayan ve özelde tutuklama ile ilgili bakanların şahsını hedef alan çifte yaptırımlar, ABD'nin uluslararası hukuku tanımadığını, yerleşik diplomatik ve ticari geleneklere keyfi şekilde uymadığını bir kez daha göstermiştir."

Açıklamada, ABD'nin öteden beri müttefiki olduğu Türkiye'nin kendi iç hukukunun gereklerini yerine getirmemesi için yaptırım araçlarını bir tehdit mekanizması olarak kullanarak kendi anlayışını zorla dayatmaya çalıştığı kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Ancak 'güçlü olan haklıdır' anlayışıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını hedef alan kararları, milletimiz öteden beri sahip olduğu 'haklı olan güçlüdür' felsefesiyle karşılamıştır. Ülkemizde yönetimi zayıflatmak ve toplumsal düzeni bozmak amacıyla alınan kararlar, kurumlarımız ve milletimizce onur meselesi olarak görülmüş, yaptırımlara boyun eğilmeyeceği kararlılığı ortaya konmuştur. BEÜ Senatosu olarak bizde alınan talihsiz kararı şiddetle kınadığımızı, her ne pahasına olursa olsun varlığımıza ve kurumlarımıza karşı yapılan saldırılar karşısında geliştirilen karşı hamleleri desteklediğimizi, devletimizin ve milletimizin yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."

Kaynak: AA