Kadınlar, 'Bayramlık Ekmekler' İçin Ocak Başına Geçti

Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki kadınlar, Kurban Bayramı'nda sofraların vazgeçilmezi olan yufka ekmekleri hazırlamak için ocak başına geçti.

Kadınlar, 'Bayramlık Ekmekler' İçin Ocak Başına Geçti
Yörede yaşayan kadınların bir gelenek haline getirdikleri ve "bayramlık ekmek" diye adlandırdıkları yufka ekmeklerin hamuru, geceden hazırlanıyor.

Sabaha kadar hamurun mayalanmasını bekleyen kadınlar, erken saatte ocak başına geçerek sac üzerinde pişen ve adeta bir kağıt kadar ince olan yufka ekmekleri hazırlamaya başlıyor.

Oklava yardımıyla açtıkları hamuru odun ateşindeki yer ocağının üzerine konulan saclara yerleştiren kadınlar, yassı bir demir yardımıyla da hamuru sağa sola çevilip ekmeklerin kızarmasını sağlıyor.

Uzun süre bozulmadan kalmasıyla da bilinen yufka ekmekler, bayram sabahı sofralardaki yerlerini alıyor.

Konaklı Mahallesi'nde komşularıyla ekmek yapan 75 yaşındaki Zeliha Şahin, AA muhabirine, gençliğinden beri her bayram öncesi yufka ekmek yaptıklarını söyledi.

Bu işlemin yörelerinde bir gelenek haline geldiğini belirten Şahin, hazırlık aşamalarının da bayramın tatlı telaşlarından sayıldığını anlattı.

Karakese Mahallesi'nde imece usulü yufka ekmek yapan kadınlardan Remziye Soylu da yufka ekmeğin yardımlaşarak yapılmasının bereketini arttırdığına inandıklarını aktardı.

Sırayla bayrama kadar kadınların birbirine yardım ettiğini belirten Soylu, "Yıllardan beri bu geleneğimizi sürdürmekteyiz, kimimiz hamur yoğururuz, kimimiz açarız, kimiz de pişiririz. Bu gelenekler böylece sürmektedir, yufkalar Kurban Bayramlarında da etlere lezzet katmaktadır." dedi.

Kaynak: AA