Aşırı Sıcaklarda Beslenme Uyarısı

Bitlis İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, vatandaşları sıcak havalarda sağlıklı beslenmeleri konusunda uyardı.

Okur, yaptığı yazılı açıklamada, kentte havaların mevsim normallerinin üstünde seyretmesinin çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini ifade etti.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını, metabolizmanın da buna uyum sağlamaya çalıştığını aktaran Okur, şunları kaydetti:

"Normal şartlarda terleme, vücut ısısını dengede tutma mekanizmalarının başında gelir. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengelenemez. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeylere düşürülemeyebilir. Bununla şişmanlık herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir."

Kaynak: AA