İlkokul Öğrencileri Doğa Eğitim Kampında

Eskişehir 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu öğrencileri "İzimiz Ağaç Olsun, İklim Değişmesin" adlı TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi kapsamında Kızılay Hasırca Kampında 4 günlük Doğa Eğitim Kampı yaptı.

Yürütücülüğünü Okul Müdürü Nurettin Ateş'in yaptığı proje, Türkiye’de ilkokul düzeyinde kabul edilen ve yürütülen ilk TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi olma özelliğini taşıyor.

Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Türk Kızılayı Şubesinin desteklediği proje kapsamında 72 öğrenci ve 30 personel, Türk Dünyası Vakfının katkılarıyla yenilenen Kızılay Hasırca Kampının ilk konuğu oldu.

Proje yürütücüsü Ateş, yaptığı açıklamada, projeyi destekleyen kurum ve kuruluşlarla, öğrencilere yönelik oyun, deney ve çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, böylece iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasında ormanların öneminin kavratıldığını kaydetti.

Ateş, sürdürülebilir davranışlarla ekoloji vizyonu ve bilimsel düşünme becerileri kazandırılmasının yanı sıra problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesi, kurum deneyimlerinin TÜBİTAK seviyesine taşınıp, bilimsel yaygın etki oluşturulmasının düşünüldüğü kampta, personelin bilimsel öğretim teknikleriyle eğlenirken öğreten oyun, materyal ve verimli öğrenme ortamları hazırlama becerileri kazanmalarının amaçlandığını belirtti.

Proje amaçlarının kampta gerçekleştiğini, iklim değişikliği-orman ilişkisi konusunda doğanın içinde yaparak yaşayarak yapılan etkinliklerle katılımcıların bilinç düzeylerinin artırıldığını aktaran Ateş, şöyle devam etti:

"Kampta bilimi eğlenceli hale getiren, iklim değişikliği ve orman konulu 11'i deney olmak üzere, 36 etkinlik gerçekleştirildi. Akademisyen ve uzmanlar tarafından seminerler verildi. Doğa oyunları oynandı, drama çalışmaları yapıldı. Doğa ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi. Doğa ile ilgili kitaplar okundu. Sportif faaliyetler yapıldı. Filmler izlendi, online etkileşimli bilgi yarışmaları ve gözlemler yapıldı. Musaözü Göleti Milli Tabiat Parkı'na eğitim gezisi düzenlendi, doğa yürüyüşleri yapıldı.Kamp süresince, kampı Eskişehir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Pehlivan, Şube Müdürü Ahmet Şen, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşad Önder Ceylan, İl Milli Eğitim Ar-Ge Birimi uzmanları Ebru Söğüt ile Kadir Kılıç, Orman Bölge Müdürlüğünden Dr. Nejat Çelik ve Türk Kızılayı Şube Başkanı Yüksel Girgin ziyaret ederek proje katılımcılarının heyecanlarına tanık oldular, mutluluklarını paylaştılar."

Kaynak: AA