Hindistan'daki Bazı Yer Altı Sularında Uranyum Miktarı Yüksek

Bilim insanları, Hindistan'ın 16 eyaletindeki yer altı sularında uranyum miktarının fazla olduğunu tespit etti.

Science Daily'de yer alan habere göre, ABD'nin Duke Üniversitesinden araştırmacılar Hindistan'ın 16 eyaletinde başlıca sulama ve içme suyu kaynağı olan, akiferlerdeki yer altı sularında yaygın uranyum kirliliği keşfetti.

Profesör Avner Vengosh ve çalışma arkadaşları, Racastan ve Gucerat eyaletlerinde, 324 kuyudan su örneklerini inceledi.

Birkaç örnekte izotop oranlarını ölçen araştırmacılar, bunları Racastan, Gucerat ve diğer 14 eyaletteki yer altı su jeokimyası ile ilgili önceki 68 çalışmadan elde edilen verilerle karşılaştırdı.

Vengosh, "Racastan'da test ettiğimiz tüm su kuyularından yaklaşık üçte biri Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Çevre Koruma Dairesinin güvenli içme suyu standartlarını aşan uranyum seviyelerini içeriyordu." dedi.

Araştırmaların jeokimya ve su kalitesi üzerine yapıldığını ifade eden Vengosh, "Su kalitesi üzerine yapılan önceki çalışmaları inceleyerek, Hindistan'ın kuzeybatısındaki diğer 26, güney ve güneydoğusundaki 9 bölgede yer altı su kaynaklarının, yüksek uranyum seviyesine benzer şekilde kirlendiğini tespit ettik." diye konuştu.

Araştırma ekibinden Rachel Coyte, "Analizlerimiz bu yeraltı su kaynaklarında uranyumun ortaya çıkmasının çeşitli faktörlere bağlı olduğunu gösterdi." ifadesini kullandı.

Uranyum kirlenmesinin ana kaynağının doğa olduğunu söyleyen Coyte, yer altı su seviyesinin düşüşü ve nitrat kirliliği gibi insani faktörlerin sorunu daha da kötüleştirebildiğine dikkati çekti.

Çalışmalar, yüksek miktarda uranyum içeren içme suyunun, kronik böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini gösteriyor.

Kaynak: AA